Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konvertibilissé vált a rubel

2006.07.03. 06:57
"Szükségünk van egy tőzsdére, ahol rubelben kereskednek az olajjal és a gázzal. Javainkkal a világpiacon kereskednek; miért ne tehetnék ezt itt, Oroszországban?" - idézte Vlagyimir Putyint a BBC. Július elsejével konvertibilissé vált a rubel, elemzők szerint a nemzetközi piacokon nagy kereslet lesz a szabadon vásárolható rubelre, amelynek várható erősödése azonban számos kockázatot is magában rejt az orosz gazdaságra nézve.

Az orosz kormány az eredeti tervekhez képest fél évvel korábban, július 1-jétől teljes mértékben konvertibilissé tette a rubelt. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter reményei szerint a liberalizálás bátorítólag hat majd a külföldi befektetésekre. Az elemzők maguk is úgy vélik, hogy a nemzetközi piacokon nagy kereslet lesz a szabadon vásárolható rubelre, amelynek várható erősödése azonban számos kockázatot is magában rejt az orosz gazdaságra nézve.

Vlagyimir Putyin elnök célja nem kisebb, mint a dollárral és az euróval egyenértékű nemzetközi fizetőeszközzé tenni az orosz valutát. Tervei között szerepel például, hogy az orosz olaj és gáz ellenértékét a jövőben dollár helyett rubelben fizettessék ki a külföldi vevőkkel. "Szükségünk van egy tőzsdére, ahol rubelben kereskednek az olajjal és a gázzal. Javainkkal a világpiacon kereskednek; miért ne tehetnék ezt itt, Oroszországban?" - idézi az elnököt a BBC. Elszántságát jelzi, hogy a törvényhozás alsóházában már el is fogadott javaslata szerint a minisztereket és a magas rangú állami tisztviselőket azonnali pénzbírsággal sújtják, ha dollárban idéznek olyan számokat, amelyeket rubelben is megadhattak volna. Szigorítják a büntetési tételeket azon cégek esetében is, amelyek áraikat külföldi valutában írják ki.

A rubel konvertibilissé tételét az ország 250 milliárd dolláros külföldi valutatartaléka, illetve az olajbevételekből elkülönített, 70 milliárd dolláros stabilizációs alap teszi lehetővé. Az ország a napokban állapodott meg a Párizsi Klub hitelezőivel szemben még fennálló 22 milliárd dolláros adósságának idő előtti kiegyenlítéséről. Az időzítés politikai jelentőségét az adja, hogy Oroszország a G8-csúcs alkalmából két hét múlva látja vendégül a vezető ipari hatalmak kormányfőit - emlékeztet a Financial Times. Az orosz remények szerint a valutaliberalizáció nyomán fellendül majd a helyi értékpapír-piac, hozzásegítve az országot ahhoz, hogy gazdasága a befektetések vezérelte fejlődés szakaszába lépjen. Ennek egyik legfontosabb hozadéka az infrastruktúra megújulása lehetne. A jegybank ráadásul két-három éven belül az árfolyamot középpontba állító monetáris politikáról áttérhetne a fejlett országok gyakorlatára, amelyek a kamatlábak változtatásával avatkoznak be a gazdaság működésébe.

Ám a kockázatok sem elhanyagolhatók. A nagy összegű tőkebeáramlás az infláció gyorsulását okozhatja, amelynek az egy számjegyű tartományban tartása jelenleg is gondot okoz Oroszországnak. Az inflációs nyomást a moszkvai hatóságok szakértők szerint azzal enyhíthetik, hogy hagyják erősödni a rubelt, ezt azonban a komoly versenyképességi gondokkal küszködő feldolgozóipar sínylené meg az export drágulásán keresztül. Moszkvának pedig éppen exportjának diverzifikálása lenne az egyik fontos célja, miután jelenleg a kivitel 68 százalékát az olaj és a gáz adja.