Sára, Márió
2 °C
6 °C

Brüsszel megbüntetné a Ryanairt

2003.11.10. 08:23
Sérti az unió állami támogatásokról szóló jogszabályát az ír fapados légitársaság és a vallon kormány közti megállapodás, hogy az állami tulajdonban lévő Charleroi repülőtér használatát a piaci ár feléért tette lehetővé.
Az EU brüsszeli bizottsága szerint sérti az unió állami támogatásokról szóló jogszabályát az ír fapados légitársaság, a Ryanair és a vallon kormány közti megállapodás, amely az állami tulajdonban lévő Charleroi repülőtér használatát a piaci ár feléért tette lehetővé.

A kérdés, hogy visszamenőleg kell-e büntetést fizetnie a Ryanairnek ezért, továbbá azért, amiért a vallon kormány ezenkívül hozzájárul a légitársaság üzemeltetési költségeihez is. A szankcióról egyelőre folyik a vita, döntés a hónap végén várható.

A riválisok panaszkodtak

Az eljárást a brüsszeli Zaventem repülőteret használó társaságok kezdeményezték, amelyek forgalmát érzékenyen csökkenti az 50 kilométerre lévő reptér sajátos működése. A bizottság elvi döntése nemcsak az ír cég belga szerződését érinti, hanem egy sor, például Franciaországban kapott engedélyét is, továbbá az éppen tárgyalás alatt lévő újakat, valamint a többi fapados légitársaság hasonló konstrukcióban kötött szerződését is.

A Ryanair el tudná fogadni büntetésként, hogy korlátozzák a charleroi-i engedélyt öt évre, de a költségek megemelésébe nem egyezne bele, inkább fontolóra veszi a távozást. A hírre a cég részvényének árfolyama pénteken 5 százalékot zuhant, majd amikor kiderült, hogy nem eszik ilyen forrón a kását, a veszteség egy százalékra zsugorodott.