Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Közös gazdaságpolitikát szeretne Sarkozy

2004.05.19. 09:17
A hatékonyabb gazdaságpolitika érdekében harmonizálni kellene az uniós országok adórendszerét és makrogazdasági elképzeléseiket - ajánlotta Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter.
Franciaország, Németország és Nagy-Britannia kész arra, hogy a hatékonyabb gazdasági koordináció érdekében azonos tartalmú pontokat építsen be nemzeti költségvetésébe - közölte a Le Figaro-nak adott interjújában Nicolas Sarkozy, a miniszterelnökségre is esélyes francia pénzügyminiszter.

Összehangoltan

"Európának van közös piaca, közös valutája, közös központi bankja, de nincs közös gazdaságpolitikája" - mondta a politikus. "A következő költségvetési ciklusra javasoltam partnereimnek, hogy új kezdeményezésekkel harmonizáljuk makroökonómiai elképzeléseinket és adórendszerünket" - tette hozzá Sarkozy, aki szerint összehangolt intézkedéseket kell beépíteni a nemzeti költségvetésekbe.

Az első hírek szerint Németország, Belgium és Nagy-Britannia nyitott a francia kezdeményezésre.

Sarkozy következetes híve annak, hogy a stabilitási és növekedési paktum szellemiségét is felül kell vizsgálni, a szabályrendszert meg kell reformálni. Ugyanakkor fenntartandónak véli az alapvető szigort, például azt a szabályt, miszerint a tagországok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék három százalékát. Mindemellett Sarkozy határozottan úgy véli, hogy az európai gazdaságpolitika prioritása a növekedés és a foglalkoztatottsági helyzet javítása kell, hogy legyen.