Valér
4 °C
8 °C

Európai adó az sms és az e-mail után?

2006.05.29. 07:07
Az EU parlamentjének költségvetési bizottságában megfontolásra érdemesnek minősítették és vizsgálják a megvalósíthatóságát annak a javaslatnak, amely új adót vetne ki minden sms és e-mail után.

Alain Lamassoure, az Európai Parlament francia konzervatív képviselője megadóztatná az uniós tagállamok sms- és e-mail-forgalmát. A helyi sms után fizetendő másfél cent (körülbelül négy forint) az államkasszát, a külföldre küldött sms utáni adó az EU költségvetését gazdagítaná. A képviselő az e-mailekre is kiróná a különadót, 0,00001 centben (0,0026 fillérben) határozná meg. Érvelése szerint a globalizáció gazdasági értékét a nemzetközi távközlés útján terjedő információ jeleníti meg, és ésszerű, ha a kormányok innen pótolják éppen a globalizáció miatt kieső jövedelmüket, hiszen egyre nehezebb lesz behajtani a társasági adót vagy a személyi jövedelemadót.

A közelmúltban több politikus is fölvetette az uniós különadó szükségességét, keresve azt a gazdasági terméket, amely a legjobban kifejezi az adott uniós tagország gazdasági erejét. Így merült fel például az energiafogyasztás megadóztatása. A Reuters szerint Lamassoure kezdeményezését a költségvetési bizottságban megfontolásra érdemesnek minősítették, és vizsgálják megvalósíthatóságát.