Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Sony levédette volna a 'döbbenet és rettegés' kifejezést

2003.04.16. 12:17
A Sony bocsánatot kért, és elismerte, hogy nem volt jó ötlet az iraki háborúban Rumsfeld védelmi miniszter által használt "döbbenet és rettegés" (shock and awe) kifejezés levédetésére vonatkozó kérelem benyújtása. A cég közölte, hogy már visszavonták a kérelmet.
A Pentagon március 21-én nyilvánította ki hivatalosan, hogy elkezdődött az előre jelzett háromnapos légihadjárat, amelynek során egyebek között háromezer robotrepülőgép csapódik be Irakban. A védelmi minisztérium ekkor közölte, hogy eljött az "A-nap", a "döbbenet és rettegés" ideje.

A Sony Computer Entertainment America még aznap beadta a kifejezés levédésére vonatkozó kérelmét az illetékes hivatalnál.

A Sonynak nem volt pontos elképzelése a kifejezés felhasználásáról, feltehetően valamelyik lövöldözős Playstation-játékba kerülhetett volna be, közölte a BBC. "A Sony egyetért azokkal, akik e lépés kapcsán fenntartásaikat hangoztatták. Mindent meg fogunk tenni, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő a cégnél" - áll a vállalat közleményében.

A német kormány az Electronic Arts ellen

Március végén a német családügyi minisztérium kritizálta Electronic Arts-ot a Command & Conquer Generals című játék miatt. A minisztérium szerint a többek között bagdadi ostromot is tartalmazó játék az erőszakot dicsőíti. A szoftverfejlesztő azzal védekezett, hogy a játék stratégiai, nem erőszakos, és a német kormány csak az iraki háborúval kapcsolatos álláspontja miatt támadja a játékot. A kormány végül nem tiltotta be a programot, de csak bizonyos korlátozásokkal engedélyezte a forgalmazást.

A Zyklon név több cégnek eszébe jutott

Korábban a Siemens jelentette be, hogy a Bosch Siemens Hausgeraete által a Zyklon márkanévre benyújtott kérelmet visszavonja. Az Umbro szintén ezen a néven hozta forgalomba egyik edzőcipőjét, de az emiatt kialakuló botrány hatására a név visszavonásán gondolkodik. A Zyklon B gázt a második világháborúban a zsidók elgázosítására használták.