Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Soros György kiállt Hodorkovszkij mellet

2003.11.09. 14:06
Az orosz kapitalizmus olyan fázisába léphet, amelyben a tőkéseknek azzal kell számolniuk, hogy az államtól függenek - nyilatkozott a Jukosz-ügy fejleményeit borúlátóan értékelő Soros György magyar származású amerikai üzletember a Moscow News orosz hetilap legújabb számában.
Mihail Hodorkovszkij, az olajcég volt elnöke állt az élére annak a mozgalomnak, amely a "bandita kapitalizmus" helyett egy civilizáltabb, törvénytisztelőbb kapitalizmus megteremtésére törekedett. Ez a fejlődési modell azonban az üzletember letartóztatásával megszakadt - vélekedett a Soros Alapítvány alapítója és névadója, nemzetközileg elismert pénzember, aki eddig évente 25 millió dollárt fordított az orosz Nyitott Társadalom Alapítvány programjaira.

Soros szerint kétség sem fér ahhoz, hogy a Hodorkovszkijjal szembeni vádak politikai indíttatásúak. A multimilliárdos Hodorkovszkij lefogása nagyon tetszhet az oligarchákkal szemben érthető módon ellenséges érzületű közvéleménynek, de a volt Jukosz-elnök a legfelvilágosultabb orosz oligarcha - mondta.

Hodorkovszkij egyfelől úgy próbált függetlenedni az államtól, hogy külföldi befektetőket akart bevonni a Yukosba, másfelől pedig jótékonysági tevékenységet végzett a társadalom nyitottá válása érdekében.

Soros György szerint akár megalapozottak az üzletember ellen felhozott vádak, akár nem, az, ahogyan vele és ügyvédeivel bánnak, egyenértékű azzal, hogy Hodorkovszkijt meg akarják büntetni. Ez pedig nem jelent mást, minthogy Oroszországban senki nem lehet független az államtól.

Az amerikai milliárdos szerint a Jukosz-ügy, az erőszak kremlbeli képviselőinek térnyerése nemzetközileg azt fogja eredményezni, hogy a befektetők nyugodtabb időkre halasztják beruházásaikat. Véleménye szerint az viszont nem várható, hogy a nemzetközi üzleti világ vezetői nyíltan elítélik majd az orosz hatóságok magatartását, hiszen üzleti érdekek vezérlik őket, nem pedig az, hogy kiálljanak a nyitott társadalom elvei mellett.

Soros úgy foglalt állást: az orosz elemzőkkel szemben ő nem tartja hibának, hogy Hodorkovszkij gazdagságát politikai hatalomra kívánta átfordítani. Nem sértette meg a törvényt azzal, hogy politikai pártokat támogatott, hiszen ő ugyanezt teszi az Egyesült Államokban - mondta az amerikai mágnás a független hangú Moscow Newsnak.