Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Kétmillió eurót fizethet Soros György

2002.11.15. 11:45
Az ügyész 2,2 millió euró pénzbüntetés kiszabását indítványozta Soros Györgyre a magyar származású amerikai üzletember és társai ellen Párizsban folyó bennfentes kereskedelmi perben. A büntetési tétel két évig terjedő börtön is lehetett volna, de szabadságvesztést nem kért az ügyész.
A javasolt pénzbüntetés nagyjából megegyezik azzal az összeggel, amelyet Soros állítólag a Société Générale bankról szerzett bizalmas információk alapján 1988-ban keresett.

Soros Györgyöt Jean-Pierre Peyraud volt bankárral, Samir Traboulsi libanoni üzletemberrel és Jean-Charles Naouri egykori francia pénzügyminiszteri tanácsadóval együtt állították bíróság elé.

A vád szerint Georges Péberau francia üzletember közvetve tájékoztatta őket arról, hogy másokkal együtt felvásárlási akciót indít az egy évvel korábban privatizált SocGen ellen.

Mind a négyen vásároltak a papírokból az akkori 260 frankos - a kibocsátási értéknél 147 frankkal alacsonyabb - áron, majd az akvizíciós támadás során nagy nyereséggel értékesítették a részvényeket. A felvásárlás végül meghiúsult, de addigra az árfolyam 600 frankra emelkedett.

Az ügyészségi vizsgálat szerint Soros 2,2 millió dollár hasznot húzott az ügyletből. Az üzletember a perben leszögezte: ez az első alkalom negyvenéves pályafutása során, hogy bennfentes kereskedelemmel vádolják. A védelem szerint az információk, amelyek 1988-ban a vádlottak birtokába jutottak, nem voltak elég pontosak ahhoz, hogy bennfentes kereskedésről lehessen beszélni, ráadásul akkoriban az egész pénzügyi sajtó a SocGen-részvények vásárlását javasolta a befektetőknek.(NAPI)