Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétmillió eurót fizethet Soros György

2002.11.15. 11:45
Az ügyész 2,2 millió euró pénzbüntetés kiszabását indítványozta Soros Györgyre a magyar származású amerikai üzletember és társai ellen Párizsban folyó bennfentes kereskedelmi perben. A büntetési tétel két évig terjedő börtön is lehetett volna, de szabadságvesztést nem kért az ügyész.
A javasolt pénzbüntetés nagyjából megegyezik azzal az összeggel, amelyet Soros állítólag a Société Générale bankról szerzett bizalmas információk alapján 1988-ban keresett.

Soros Györgyöt Jean-Pierre Peyraud volt bankárral, Samir Traboulsi libanoni üzletemberrel és Jean-Charles Naouri egykori francia pénzügyminiszteri tanácsadóval együtt állították bíróság elé.

A vád szerint Georges Péberau francia üzletember közvetve tájékoztatta őket arról, hogy másokkal együtt felvásárlási akciót indít az egy évvel korábban privatizált SocGen ellen.

Mind a négyen vásároltak a papírokból az akkori 260 frankos - a kibocsátási értéknél 147 frankkal alacsonyabb - áron, majd az akvizíciós támadás során nagy nyereséggel értékesítették a részvényeket. A felvásárlás végül meghiúsult, de addigra az árfolyam 600 frankra emelkedett.

Az ügyészségi vizsgálat szerint Soros 2,2 millió dollár hasznot húzott az ügyletből. Az üzletember a perben leszögezte: ez az első alkalom negyvenéves pályafutása során, hogy bennfentes kereskedelemmel vádolják. A védelem szerint az információk, amelyek 1988-ban a vádlottak birtokába jutottak, nem voltak elég pontosak ahhoz, hogy bennfentes kereskedésről lehessen beszélni, ráadásul akkoriban az egész pénzügyi sajtó a SocGen-részvények vásárlását javasolta a befektetőknek.(NAPI)