Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem lesz kamatemelés Svájcban

2007.12.03. 06:11
A hitelpiaci válság folytatódása az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent Svájc számára, ezért a jegybank 2,75-ön hagyhatja kamatát, következésképpen aligha fog erősödni a frank.

A fogyasztói árak novemberben 0,5 százalékkal emelkedtek Svájcban az előző hónaphoz képest, az év/éves infláció az októberi 1,3-ről hat éve a legmagasabbra, 1,8 százalékra gyorsult, megközelítve a svájci jegybank kétszázalékos inflációs plafonját.

A gyorsulás hátterében az energia- és az élelmiszerárak megugrása van, az ezektől megtisztított maginfláció 0,8 százalékra lassult az októberi 0,9 százalékról.

Szakértők szerint a svájci gazdaság továbbra is jó állapotban van, becslésük szerint a GDP a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a másodikhoz képest. A jegybank döntéshozói mindazonáltal nemrégiben figyelmeztettek, hogy a hitelpiaci válság folytatódása az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent Svájc számára, mivel az ország GDP-jének 15 százalékát a pénzintézeti szektor adja.

Ezért a bank decemberben az elemzők egyöntetű várakozása szerint 2,75 százalékon hagyja alapkamatát. Ez csökkenti a svájci frank erősödésének valószínűségét, ami jó hír az ebben a valutában eladósodott magyar hitelfelvevőknek.