Sára, Márió
2 °C
6 °C

Karácsonykor a hagyományos játékokat keresték Svájcban

2003.12.29. 10:56
A hagyományos játékok látványos visszatérésének volt tanúja idén karácsonykor a svájci piac. A karácsonyfa alatt a számítógépes játékok helyét a fából készült hagyományos építőkockák, társasjátékok foglalták el. Sokan csak múló divatról beszélnek, s a virtuális komputervilág kemény visszavágására számítanak 2004-ben.
Az idei karácsonyi bevásárlások során elsöprő kasszasikert arattak Svájcban a különféle társasjátékok, magyarázat nélkül hagyva az ámuldozó kiskereskedőket. Az ország két legnagyobb kereskedője, a Manor és Franz Carl Weber megerősítette: a Monopoly és Pictionary típusú társasjátékok eladása 15 százalékkal nőtt, rekordot döntve a játékpiacon.

A felnőtt dönt?

Mindez alaposan meglepte a szakértőket, annál is inkább, mert a társasjátékok dobozainak csinosításán kívül a gyártók semmit nem tettek a termék megújításáért, felfrissítéséért.

Ulrich Schädler, a Svájci Játékmúzeum igazgatója úgy véli, a társasjátékok reneszánsza a szülők ízlésének köszönhető: "A felnőttek ugyanolyan befolyással vannak gyermekeikre, mint fordítva. Ha a Monopoly népszerű, ez azért van, mert a felnőttek legalább annyira kedvelik, mint a gyermekek."

A Lego is arat

Mások úgy vélekednek, hogy a hagyományos társasjátékok népszerűsége a tévés vetélkedők elszaporodása miatt növekszik. Maurice Calanca, a Manor marketingigazgatója szerint csupán múló hóbortról van szó: "Más piacokhoz hasonlóan, a játékpiacon is a divatirányzatok érvényesülnek. Amennyiben a társasjátékok népszerűsége még jövőre is nő, akkor kezdhetünk a kereslet valós módosulásáról beszélni."

Nemcsak a társasjátékok voltak szokatlanul népszerűek 2003 karácsonyán - a képességeket és a képzelőerőt fejlesztő kreatív játékok szintén teret hódítanak. Rekordbevételeket jeleztek a Playmobilok, Legók, más hasonló építő-játékok esetében is, sőt a játékvonatok és a fából készült játékok is nagy számban fogytak.