Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Svédország: 48 millió korona az euróellenes kampányra

2003.02.10. 09:34
Megegyeztek az állami pénz elosztásáról azok a svédországi szervezetek, amelyek a szeptember 14-i népszavazásig az euró bevezetése ellen kampányolnak. A 48 millió svéd koronából a szélsőjobboldali irányvonalat követő csoportosulásnak semmi sem jutott.
Svédországnak az Európai Monetáris Unióba (EMU) való belépését 19 szervezet ellenzi, s ők maguk dönthettek arról, hogy a "nem-kampányra" biztosított állami keretet hogyan osztják fel. Az 48 millió koronás (1,3 milliárd forint) összegből a szélsőjobboldaliak semmit nem kaptak.

A parlamenti pártok korábban úgy döntöttek, hogy 200 millió svéd koronát (5,4 milliárd forint) fordítanak a népszavazás előkészületeire. (Mint ismeretes, a Magyar Országgyűlés decemberben 4 milliárd forintban határozta meg az áprilisi ügydöntő EU-népszavazás teljes költségkeretének felső határát.)

Kirekesztették a svéd MIÉP-et

A svéd EMU-tagságot ellenzők kampánykeretéről egy közösen kijelölt hattagú bizottság döntött. A Sverigesdemokraterna szélsőjobboldali párt meghívást sem kapott a tanácskozásra, s az állami támogatásból sem részesül.

- A közösen elfogadott szabályozás értelmében a kampányoló és a segélyben részesülő szervezeteknek demokratikusaknak kell lenniük, nem pedig rasszistának, idegengyűlölőnek. Ezért a szélsőjobboldali Sverigesdemokraterna képviselőit nem hívtuk meg a találkozóra, s ők nem is tartoznak majd a segély haszonélvezői közé - nyilatkozta a Svenska Dagbladetnek az egyik euró-ellenző csoport, a környezetvédők főtitkára, Hĺkon Wĺhlstedt.

Szoros eredmény várható

Mint ismeretes, az EU-ban Dánia és Nagy Britannia mellett Svédország a harmadik olyan ország, amely nem csatlakozott az első hullámban az Európai Monetáris Unióhoz. A 8,9 millió lakosú Svédországban idén szeptember 14-én tartanak népszavazást az euró ügyében.

A svéd parlamentben jelenleg 69 hellyel rendelkeznek az euró ellenzői, míg az egységes európai pénznem bevezetésének támogatói négyszer annyian, 280-an vannak.

Ennek ellenére a közvélemény álláspontja bizonytalan. Göran Persson miniszterelnök szoros eredményt jósol, szerinte a szavazati arány az 53 és 47 százalék közötti sávban lesz, akár pozitív, akár negatív döntés születik.  • Eladnék
  • Hírek