Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Svéd miniszterek az euró ellen

2003.04.26. 09:47
Svédországban egyre forrósodik a hangulat az euró körül. A legújabb fejlemény: az új pénz bevezetése mellett álló Göran Persson miniszterelnök kormányának kulcsemberei nyíltan az euró ellen foglaltak állást.
Az ország EMU-tagságát ellenző négy svéd miniszter közül három nyíltan színt vallott Göran Persson kormányfő és az euró ellen. Ezenkívül két államtitkár vezető szerepet vállalt a szociáldemokraták euróellenes kampányában.

Az euró mint környezeti katasztrófa

"Az euró munkanélküliséget okoz majd Svédországban, mert párizsi és frankfurti bankárok presztízsharcot vívnak a dollárral" - írja Leif Pagrotsky svéd kereskedelmi miniszter a Tiden című szociáldemokrata vitalapban. Lena Sommestad környezetvédelmi miniszter egy rádióinterjúban egyenesen azt nyilatkozta, hogy az euró bevezetése káros hatást gyakorolna a környezeti állapotokra.

Marita Ulvskog művelődési miniszter beleegyezett, hogy részt vesz egy vitapárbajban Marit Paulsen íróval, volt európai parlamenti képviselővel - és a miniszter nem az euró ügyét fogja képviselni. A négy, köztudottan euróellenes miniszter közül csak egy, a miniszterelnök-helyettes, Margareta Winberg nem szólalt meg nyilvánosan a közös valuta bevezetéséről kibontakozó, egyre hangosabb vitában.

Nem lesz beleszólás?

Az euró ellen nyilvánosan első alkalommal nyilatkozó miniszterek egyelőre ugyan nem csatlakoztak hivatalosan az új szociáldemokrata ellenkampányhoz, ám két államtitkáruk, Lotta Fogde és Gunilla Thorgren szerepet vállalt a mozgalom vezető tanácsában, Britta Lejon exminiszter mellett, akinek népszerűsége és támogatottsága jelentősen megnőtt azután, hogy Göran Persson kormányfő váratlanul menesztette őt.

"Az EMU-tagság veszélybe sodorhatja Svédország demokráciáját, és hatalmas lépést jelentene egy olyan szövetséges Európa kialakulása felé, ahol a tagországok nemzeti parlamentjeinek és állampolgárainak még a jelenleginél is kevesebb beleszólásuk lesz az őket érintő kérdések eldöntésébe" - írja a Göteborg-Postenben egy másik szociáldemokrata, Birgitta Dahl.

Vezet a nemkampány

A legutóbbi TEMO-felmérések szerint Svédországban a nem-kampány 47 százalékkal vezet az eurót támogatók 39 százalékával szemben. A politikai támogatottságot kutató felmérés arról számol be, hogy Göran Persson szociáldemokratái teret veszítenek: márciusban a Szociáldemokrata Párt népszerűsége 42,1 százalékon állt, ám áprilisban 38,5 százalékra csökkent. A közvélemény-kutatások szerint visszaszorulnak az euró mellett kiálló kereszténydemokraták is, akiknek támogatottsága a márciusi 7,7 százalékról áprilisban 5,9 százalékra esett. Az euró bevezetését és az országnak az Európai Monetáris Unióhoz (EMU) való csatlakozását támogató többi párt népszerűsége enyhe javulást mutat.

Göran Persson még mindig a szavazópolgárok 53 százalékának bizalmát élvezi az ellenzék 45,4 százalékával szemben, ám ezt a támogatottságot csupán az EMU-tagságot ellenző baloldaliaknak és a zöldeknek köszönheti.

Svédország választópolgárai szeptember 14-én, népszavazáson döntik el, hogy országuk csatlakozik-e a közös európai pénznemet használó övezethez.