Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Öngyilkos lett a híres séf étterme lepontozása miatt

2003.02.26. 11:23
Igazi sokkot okozott a gasztronómiájára annyira büszke Franciaországban az egyik legelismertebb konyhafőnök öngyilkossága. A kétségbeesett tettet mindenki annak tulajdonítja, hogy a GaultMillau nevű guide a korábbi 19/20-as osztályzat után legfrissebb kiadásában csak 17/20-ra értékelte Bernard Loiseau Cote d'Or nevű éttermét.
Vidéki házában saját vadászfegyverével végzett magával az 52 éves sztárszakács. "Azt hiszem, hogy a GaultMillau ölte meg. Ha valaki a csúcson van és hirtelen letaszítják onnan, azt nehéz feldolgozni" - nyilatkozta barátja halálhíre hallatán ismert kollegája Paul Bocuse.

Nem a komolytalan Wittmann fiúk

A sztori megértéséhez tudni kell, hogy Franciaországban óriási tekintélye van az étteremkalauzoknak, amelyek letesztelnek minden fontosabb étkezőhelyet és különféle osztályzatokkal rangsorolják is azokat. A két leghíresebb guide talán a Michelin kalauza, amely egy, kettő vagy három csillaggal jutalmazza a helyeket, illetve a francia iskolai osztályozás mintájára húsz pontig terjedő skálán értékelő GaultMillau. Az üzleti siker vagy bukás nagyon nagy részben azon múlik, ki hogyan szerepel a kalauzokban.

Loiseau burgundiai étterme a szinte tökéletességet jelző 19 pont helyett kapott most 17-et, ami egyébként még szintén pompás osztályzatnak számít.

Ütős kritika

A tragikus eset után sokan persze a kritikusokat kezdték ócsárolni, hogy szó szerint élet-halál uraiként osztogatják a minősítéseket. A GaultMillau azonban keményen kitart a 17 pont mellett és állítja, hogy a séfnek másfajta problémái vezethettek az öngyilkossághoz. "Még 2000-ben történt, hogy Loiseau azt mondta nekünk: ha étterme csak 17 egységet kapna, a 19-re való visszakapaszkodás élvezetes kihívást jelentene a számára" - idézte fel a séffel folytatott beszélgetését Patrick Mayenobe, a könyvkiadó igazgatója.

Jacques Lameloise, aki szintén ismert "három csillagos" szakács, ezzel szemben egy olyan beszélgetést idézett fel, amikor Loiseau kijelentette volna: "ha elvesztek egy csillagot, megölöm magam".

Az egyetlen tőzsdei szakács

A kifinomult haute cuisine megújítójaként tisztelt Loiseau igazi nagyágyú volt a szakmában. A már említett burgundiai Cote d'Or mellett az övé volt a három híres párizsi Tante étterem, egy fagyasztott élelmiszereket forgalmazó lánc és egy butik. Miután 1998-ban gasztronómiai vállalkozását tőzsdére vitte, ő lett az első részvénypiacon forgó szakács a világon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek