Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzügyi csata Szerbiában

2002.01.04. 12:59
Szerbiában mind feszültebb a helyzet a négy legnagyobb bank beharangozott csődeljárása miatt. A pénzintézetek dolgozói megszállták a banképületeket. A jugoszláv jegybankelnök továbbra is azt állítja, hogy nincs lehetőség e pénzintézetek talpra állítására.
A bankok szanálásáért és a bankbetétek védelméért felelős tanács csütörtökön azt javasolta a jegybanknak, hogy indítson csődeljárást a Beobanka, az Investbanka, a Jugobanka Beograd és Beogradska Banka ellen.

Megmentésük felemésztené a GDP egyharmadát

A tanács indoklása szerint azért kell megindítani az eljárást, mert a bankok rendbetétele meghaladná a hazai össztermék 30 százalékát.

Éhségsztrájk és barikád

Nisben az Investbanka ötven dolgozója kezdett éhségsztrájkot, tiltakozva a csődeljárás ellen. Az Investbanka belgrádi központjában kétszáz dolgozó elbarikádozta magát, és nem engedi be az épületbe a csődbiztosokat.

A Beogradska Banka több tucat dolgozója péntek reggel behatolt a jegybank belgrádi épületébe, követelve a csődeljárás leállítását bankjuk ellen, amely - mondták - nemrégiben még a legerősebb jugoszláv pénzintézet volt.

A Beogradska Banka dolgozói megszállták a belgrádi fiókokat, és több vidéki bankfiók dolgozói is hasonlóan tiltakoznak.

Az állam nem tudja állni a számlát

Mladjan Dinkic jegybankelnök pénteki lapnyilatkozatában továbbra is azt ecsetelte, hogy az állam számára megfizethetetlen költségekkel járna e négy bank talpra állítása.

A jegybankelnök szerint ha figyelmen kívül hagyják a Párizsi Klubbal és Londoni Klubbal szembeni adósságot, akkor is 8,5 milliárd német márkába kerülne e négy bank szanálása. A teljes összeg pedig 10,8 milliárd márkára rúg - közölte Mladjan Dinkic. Annyiba kerülne az államnak a bankok rendbetétele, amennyi 34 millió ember decemberi bére átlagfizetéssel számolva, miközben a köztársaság lélekszáma nem éri el a nyolcmilliót - próbálta érzékeltetni a költséget Dinkic.

Veszélybe kerül 50 nagyvállalat

Aleksandar Vlahovic szerb gazdasági és privatizációs miniszter közölte, hogy a négy pénzintézet bezárásának rövid távú negatív hatásai lesznek országosan, de veszélybe kerül mintegy ötven nagy szerbiai vállalat, amelyek pénze bennragadt e négy bankban. A polgároknak nem kell félteniük bankbetéteiket, mert a költségvetésben 4,1 milliárd dinárt (1USD/67dinár) tettek félre a bankok likviditásának megőrzésére. Ha megindul a csődeljárás, a négy bankból a postatakarékba helyezik át a polgárok számláit.