Pénzügyi csata Szerbiában

2002.01.04. 12:59
Szerbiában mind feszültebb a helyzet a négy legnagyobb bank beharangozott csődeljárása miatt. A pénzintézetek dolgozói megszállták a banképületeket. A jugoszláv jegybankelnök továbbra is azt állítja, hogy nincs lehetőség e pénzintézetek talpra állítására.
A bankok szanálásáért és a bankbetétek védelméért felelős tanács csütörtökön azt javasolta a jegybanknak, hogy indítson csődeljárást a Beobanka, az Investbanka, a Jugobanka Beograd és Beogradska Banka ellen.

Megmentésük felemésztené a GDP egyharmadát

A tanács indoklása szerint azért kell megindítani az eljárást, mert a bankok rendbetétele meghaladná a hazai össztermék 30 százalékát.

Éhségsztrájk és barikád

Nisben az Investbanka ötven dolgozója kezdett éhségsztrájkot, tiltakozva a csődeljárás ellen. Az Investbanka belgrádi központjában kétszáz dolgozó elbarikádozta magát, és nem engedi be az épületbe a csődbiztosokat.

A Beogradska Banka több tucat dolgozója péntek reggel behatolt a jegybank belgrádi épületébe, követelve a csődeljárás leállítását bankjuk ellen, amely - mondták - nemrégiben még a legerősebb jugoszláv pénzintézet volt.

A Beogradska Banka dolgozói megszállták a belgrádi fiókokat, és több vidéki bankfiók dolgozói is hasonlóan tiltakoznak.

Az állam nem tudja állni a számlát

Mladjan Dinkic jegybankelnök pénteki lapnyilatkozatában továbbra is azt ecsetelte, hogy az állam számára megfizethetetlen költségekkel járna e négy bank talpra állítása.

A jegybankelnök szerint ha figyelmen kívül hagyják a Párizsi Klubbal és Londoni Klubbal szembeni adósságot, akkor is 8,5 milliárd német márkába kerülne e négy bank szanálása. A teljes összeg pedig 10,8 milliárd márkára rúg - közölte Mladjan Dinkic. Annyiba kerülne az államnak a bankok rendbetétele, amennyi 34 millió ember decemberi bére átlagfizetéssel számolva, miközben a köztársaság lélekszáma nem éri el a nyolcmilliót - próbálta érzékeltetni a költséget Dinkic.

Veszélybe kerül 50 nagyvállalat

Aleksandar Vlahovic szerb gazdasági és privatizációs miniszter közölte, hogy a négy pénzintézet bezárásának rövid távú negatív hatásai lesznek országosan, de veszélybe kerül mintegy ötven nagy szerbiai vállalat, amelyek pénze bennragadt e négy bankban. A polgároknak nem kell félteniük bankbetéteiket, mert a költségvetésben 4,1 milliárd dinárt (1USD/67dinár) tettek félre a bankok likviditásának megőrzésére. Ha megindul a csődeljárás, a négy bankból a postatakarékba helyezik át a polgárok számláit.  • Bérelnék
  • Bankszámla