Konrád
8 °C
26 °C

Ragyás Patty a tejtől lett ronda

2001.09.05. 13:08
Ami eddig csak az első három felesükön átesett gimnazisták és az óránként 30 boroskólát fogyasztó műszaki egyetemisták fantáziájában létezett, most valósággá vált: egy brit szervezet hatalmas kampányt indított kisiskolások körében - a tejivás ellen. Az egyik kampánykártyán például "Ragyás Patty" szerepel, aki a sok egészségtelen tejtől lett pattanásos.
"A tejtermékek veszélyt jelentnek az egészségre. Nem tartalmaznak rostanyagot vagy komplex szénhidrátokat, ugyanakkor van bennük telített zsír és koleszterin. A tejtermékekbe belekerül a tehenek vére és gennye, és gyakran kimutathatók bennük rovarirtószerek, hormonok és antibiotikumok. A tejtermékek fogyasztása révén könnyebben kapunk allergiát, székrekedést, szívbetegséget, rákot, és el is hízhatunk."

Ezt a szöveget nem a Militáns Alkoholisták Vicceskedő Missziója tette közzé a Borpatika pincehelyiségének falán, hanem a People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) nevű világhírű állatvédő szervezet osztogatja iskolásoknak, és rakta fel a milksucks.com címen elérhető weboldalára.

Fulladj bele a tofudba!

Ha az ökogerillák álma valóra válna, mit innának szegény gyermekek? "Ízletes rizs- vagy szójatejet, szójasajtot, tofuból készült fagylaltot, tejfölt és sajtot." Borzalmas jövőkép, akkor jöjjenek inkább az alienek - mondta az Indexnek egy magyar középiskolás.

Nincs cikibb, mint tejet inni

Hiába kelt ki a dolog ellen a brit reklámellenőrző hatóság (ASA) , a Peta elindította tejről lebeszélő kampányát, és kiosztott 100 ezer "Don't Be a Milksucker!" feliratú kártyát. (A milk angolul a tej, a jelmondat hozzávetőleges magyar fordítása: Ne legyél tökkelütött! [vagy: Szerencsétlen, lúzer, csokker, genya, balfácán stb.] tejivó!) Az akció főként a 14 és 17 év közötti korosztályt célozza meg.

Kínozzák a tőgyeseket

A Peta weboldalán közzétett harcias szövegből az hámozható ki, hogy az állatvédők nem is annyira a tej és tejtermékek feltételezett egészségkárosító hatása, hanem a nagyüzemi körülmények között tartott tehenek szenvedései miatt beszélnék le az ifjúságot az eddig egészségesnek hitt ital élvezetéről.

Az ASA szerint a Peta eltúlozza a tejivás és a fentebb elsorolt rettentő betegségek közti okszerű kapcsolatot.

Ragya minden mennyiségben

A kampánykártyák egyik sztárja Pimply Patty - 'Ragyás Patty' - aki a sok tejivástól lett olyan, mint Jabba unokahúga a Csillagok Háborúja most készülő folytatásából. A weboldalon látható kedélyes animáció a kis Pattyt mutatja ragyáktól ellepetten, amint tükre előtt kinyom egy pattanást, amelyből mi más, mint tej freccsen ki.

Végső Leszámolás a túróüzemben

Az ASA kemény hangon figyelmeztette a Peta-t, hogy vonja vissza a kártyákat. A szervezet némileg módosított a tartalmon, de folytatta a kampányt. (A "finomított" változat ismeretében el sem merjük képzelni a vágatlan verziót.)

Hiába hivatkozott Bruce Freidrich, az ökogerillák kampánykoordinátora arra, hogy a gyermekeknek joguk van megtudni a rettenetes igazságot a tejiparról, a Tejtanács nevű szervezet visszavágásra készül.

A csata állásáról az Index folyamatos tudósítást fog adni.

Paralexikus zamatok: radírlé (kipróbáltuk a tofuitalt)
Bár a reformélelmiszerek között nem számítanak ritkaságnak az inkább egészséges és extrém, mint fogyasztható termékek, a Toffini névvel piacra dobott tofuital próbára teszi a százdanos növényevőket is. A külsőre tejre, íz tekintetében pedig cukrozatlan radírlére emlékeztető folyadék natúr változata utóízével lepi meg igazán a kísérletező kedvű vásárlót, az ezzel indukált öblögetésnek további tisztító, méregtelenítő hatása van. A dobozban, vaníliás változatban is kapható termék jelentősége elsősorban abban áll, hogy a dogmatikus szójaétrendbe immár folyékony összetevő is illeszthető, illetve hogy szembesíti az ernyedt nyelvhasználathoz szoktatott polgárt azzal a rég ismert ténnyel, hogy a nyelv nem mindent tud kifejezni.

worluk