Alfréd
-2 °C
2 °C

Az olaj menti meg Kelet-Timort

2001.07.05. 12:04
Az olaj húzhatja ki a nemrég függetlenné vált Kelet-Timort a nyomorból. Az ausztrál kormány ugyanis a két ország között elterülő Timor-tengerből bányászott olaj és gáz után járó illeték 90 százalékát átengedi az újdonsült országnak, ami húsz esztendőn keresztül évi 1 milliárd dolláros bevételt jelent.
Az olaj húzhatja ki a nemrég függetlenné vált Kelet-Timort a nyomorból
Eddig elképzelhetetlen anyagi körülmények közé kerülnek az indonéz elnyomás alól 1999-ben felszabadult apró Kelet-Timor lakosai. Az IMF honlapján található elemzés szerint ugyanis két évvel ezelőtt - a harcok idején - az ország nemzeti összterméke körülbelül 220 millió dollár volt. Ennek majdnem ötszöröse az az összeg, amelyet Ausztrália 2004-től 20 éven át minden esztendőben átutal.

Segélyekből éltek

Az 1999-es indonéz agresszió során gyakorlatilag megsemmisített timori gazdaságot eddig főként ausztrál, portugál és ENSZ segélyek tartották életben, ám ezek összege eltörpült az olajbevételekétől. (A terület 1975 előtt portugál gyarmat volt).

Újra építhetik a gazdaságot

Ez a megállapodás lényegében azt jelenti, hogy az ország ahelyett, hogy külföldi segélyektől függne és belesüppedne a szegénységbe, elkezdhet fejlődni - nyilatkozta Peter Galbraith ENSZ-delegációvezető az AFP hírügynökségnek.

A BBC sydney-i tudósítója szerint Kelet-Timor Indonéziával korábban csak 50-50 százalékos illetékmegosztásról tudott megállapodni.