Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A gáz- és olajtársaságok a térség nagyágyúi

2003.09.05. 09:01
A közép- és kelet-európai vállalatok toplistáját a gáz- és olajipari cégek vezetik. Az első ötven között 17 orosz, 13 lengyel és 8 magyar található.
A Rzeczpospolita című lengyel lap másodszor készítette el a térség 50 legnagyobb cégének árbevétel szerinti ranglistáját, amely alig változott a tavalyihoz képest: továbbra is az energiahordozók és a nyersanyagok kitermelésével és forgalmazásával foglalkozó társaságok állnak az élen, ezeket követik a fémipari és autógyártó nagyvállalatok.

A listán 17 orosz, 13 lengyel és 8 magyar vállalat található. Az orosz és a szlovák vállalatok árbevétele tavaly óta dinamikusan emelkedett, az ukrán és a cseh cégeké viszont csökkent. A nagy orosz energiahordozó és nyersanyag-kitermelő cégek - mint Vlagyimir Ivanov, a moszkvai Kelet-Nyugat Intézet elemzője rámutatott - termékeik világpiaci ára emelkedésének köszönhetik, hogy megőrizték hagyományos vezető helyüket. A konjunktúra azonban egyszer véget ér, ezért általános egyetértés van abban a tekintetben, hogy az orosz gazdaság diverzifikálására más ágazatokat is fejleszteni kell.

Maradtak az óriások

Jan Krzysztof Bielecki, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatója, volt lengyel miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben a korábbi legnagyobb vállalatok - gyakran egykori monopóliumok - megőrizték vezető szerepüket, ami arra utal, hogy ezekben az országokban csak lassan, fokozatosan megy végbe a gazdasági szerkezetváltás. Ez azonban tulajdonképpen természetes, így többet mond az adott gazdaságok helyzetéről a rugalmas és mind fontosabb szerepet játszó közepes vállalatok teljesítménye, mert ezeknek a fejlődése ad reális képet a piac alakulásáról.

Titkos bolgár eredmény

A felmérés készítői beszámoltak nehézségeikről is. Az orosz vállalatok esetében az okozott problémát, hogy könyvelésük nem felel meg a nemzetközi normáknak, Bulgáriában szinte lehetetlen tájékozódni a vállalatokról, mert az eredményeiket bizalmas adatnak minősítik, Belaruszból pedig - csakúgy, mint tavaly - nem sikerült semmilyen információhoz jutni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!