Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Titkos hármasfogat az unióban

2003.07.28. 15:27
Franciaország, Nagy-Britannia és Németország szövetséget hozott létre, hogy megőrizze vezető gazdasági szerepét a jövőre huszonöt tagúra bővülő Európai Unióban. A szövetség egyelőre gazdasági jellegű, de elemzők szerint politikai elemei is vannak. Hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU legnagyobb befolyású tagjai megőrizzék eddigi vezető szerepüket a jövőre bővülő unióban.
Németország, Franciaország és Nagy-Britannia az utóbbi három hónapban szoros együttműködést alakított ki közös gazdaságpolitikai érdekeinek védelmére. A gazdasági nagyhatalmak többek között azt szeretnék elérni, hogy az üzleti vállalkozásokat érintő valamennyi uniós törvény elfogadása előtt hatáselemzést végezzenek.

Hivatalosan nem tudnak a szövetségről

A hármasfogat további alapvető célkitűzései közé tartozik, hogy az EU-tagországok versenyügyi miniszterei minden törvényjavaslat kapcsán egyeztessenek. Ebben a Versenybizottság támogatását is szeretnék elérni. Berlin, Párizs és London közös álláspont kialakítását tervezi az ipar szempontjából lényeges politikai kérdésekben is.

Az Európai Bizottsághoz eddig nem érkezett hivatalos tájékoztatás a három ország ipari szövetségének kialakításáról. A Der Spiegel című lap hozta nyilvánosságra az együttműködést. A lap rámutatott, hogy a három ország állítja elő az Európai Unió bruttó nemzeti össztermékének 59 százalékát, de az EU Tanácsban csupán a szavazatok egyharmadával rendelkeznek.

Felkészülnek az EU-bővítésre is

A hármasfogat tagjai úgy vélik, hogy az unióban jelenleg nem kezelik kellő komolysággal az iparpolitikai kérdéseket, és ezen együtt szeretnének változtatni. Az új hármas szövetség először várhatóan az európai környezetvédelmi lobbival szemben teheti próbára erejét.

A környezetvédők ugyanis a környezeti ártalmakra hivatkozva gyakran késleltetik egy-egy törvény elfogadását. A hármas szövetség tagjai a jövőben közösen lépnek fel az ipari érdekeket szolgáló jogszabályok életbe léptetéséért. Nem zárható ki, hogy a szövetség kialakításával az Európai Unió legnagyobb befolyású tagjai igyekeznek megőrizni eddigi vezető szerepüket a 2004-ben huszonöt tagúra bővülő közösségben.