Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az új tagországok erősítik az Uniót

2004.07.23. 10:24
A májusban csatlakozott tíz államban majdnem háromszor akkora a gazdasági növekedés, mint a régieknél és a várható fellendülés mozgatórugói is a kelet-európai és a balkáni országok lehetnek.
Becslések szerint 2004-ben és 2005-ben 4,5 százalékponttal nő az Európai Unió tíz új tagországának GDP-je. Az újoncok ily módon két százalékponttal körözik le a régi tagországok tizenötös csoportjának teljesítményét.

Mozgatórugó

Az ENSZ Európáért Gazdasági Bizottsága (ECE) globális gazdasági fellendülést jelez a 2004-2005-ös esztendőkre, a növekedés mozgatórugói pedig a kelet-európai és a balkáni országok. Az euróövezetben szerény 1,75 százalékponttal kúszik felfelé a GDP az idén, míg jövőre két százalékpontos emelkedést prognosztizálnak.

Az eurózónán kívül maradt Egyesült Királyságban ugyanakkor az idén három százalékpontos GDP-növekedést várnak. A 25 tagú Unió GDP-je 2004-ben 2,2 százalékponttal, 2005-ben 2,4 százalékponttal nő majd a várakozások szerint.

A baltiak a leggyorsabbak

Az új tagországok tízes tömbjének látványos GDP-növekedése elsősorban Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország és a balti államok teljesítményének tudható be. Észtország, Lettország és Litvánia a jelentés szerint Európa leggyorsabban fejlődő országai. A tízek átlagos GDP-növekedését 2004-ben és 2005-ben egyaránt 4,5 százalékosra becsüli az ECE-jelentés.

Leszorítani a hiányt

Délkelet-Európában viszonylag erős marad a gazdasági növekedés. Bulgáriában és Romániában mintegy öt százalékos GDP-növekedést várnak az idén és jövőre is, míg Törökországban a becslések szerint 2004-ben a növekedés elérheti akár a hét százalékot is. Horvátország idei gazdaság-gyarapodása várhatóan négy százalék körül alakul.

A jelentésben az is szerepel, hogy a tízeknek a legnagyobb gondot várhatóan az jelenti, hogy költségvetési hiányukat a GDP három százaléka alá szorítsák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!