Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Amerikában szegénynek lenni is jó

2007.05.24. 07:47
Nem szakadnak le a legszegényebbek az Egyesült Államokban. Egy lapban frissen megjelent statisztikai adatok szerint a legrosszabb körülmények között élők jövedelme nőtt a legnagyobb, 78 százalékos mértékben az elmúlt 15 évben. Azt nem közölték, mekkora különbség van most a legszegényebbek és a leggazdagabbak között.

Az Egyesült Államokban a lakosság minden rétege gazdagodott az utóbbi 15 évben. A legjelentősebb, 78 százalékos jövedelemnövekedést a legszegényebb családok könyvelhették el.

A kongresszus költségvetési hivatala megállapította, hogy Amerikában a szegények egyre kevésbé szegények. A jövedelmi ranglétra alsó szintjén álló gyerekes háztartások bevételei 2005-ben egyharmaddal voltak magasabbak, mint 1991-ben, az infláció torzító hatását kiszűrve.

Nem szakadnak kettő

Az adatokat a The Wall Street Journal közli, amely ezzel cáfolja egyes demokrata politikusok "két Amerikáról" szóló vízióját. Aszerint a legszegényebbek egyre lejjebb csúsznak, a gazdagok pedig mind elérhetetlenebb magasságba emelkednek, a jövedelmi szakadék mélyül.

A hivatalos adatok szerint a 15 éves időszakban az amerikai társadalom legszegényebb egyötödének jövedelme 78 százalékkal nőtt, míg a leggazdagabb egyötödé 54 százalékkal. Az újság szerint a középosztály talajvesztéséről szóló baloldali véleményeket cáfolja az az adat, hogy a közepes keresetű gyerekes családok bevételei is gyarapodtak, 18 százalékkal, ami 8.500 dolláros évi vásárlóerő-növekedést jelent.

Mindenki jobban él

Az újság arról nem ír, hogy mekkora a távolság a szegények és a gazdagok között, igaz, utóbbiak jövedelme szerényebb mértékben növekedett. A lap szerint az a fontos, hogy minden réteg tehetősebbé vált.

A The Wall Street Journal arra is felhívta a figyelmet, hogy évente több százezer főnyi friss, fiatal munkaerő vándorol be az Egyesült Államokba, nyilvánvalóan a jövedelmi létra aljára. A rosszul keresők azonban évről évre feljebb lépnek, kivéve a kenyérkereső nélküli, tartósan szegény családokat.