Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Amerikában szegénynek lenni is jó

2007.05.24. 07:47
Nem szakadnak le a legszegényebbek az Egyesült Államokban. Egy lapban frissen megjelent statisztikai adatok szerint a legrosszabb körülmények között élők jövedelme nőtt a legnagyobb, 78 százalékos mértékben az elmúlt 15 évben. Azt nem közölték, mekkora különbség van most a legszegényebbek és a leggazdagabbak között.

Az Egyesült Államokban a lakosság minden rétege gazdagodott az utóbbi 15 évben. A legjelentősebb, 78 százalékos jövedelemnövekedést a legszegényebb családok könyvelhették el.

A kongresszus költségvetési hivatala megállapította, hogy Amerikában a szegények egyre kevésbé szegények. A jövedelmi ranglétra alsó szintjén álló gyerekes háztartások bevételei 2005-ben egyharmaddal voltak magasabbak, mint 1991-ben, az infláció torzító hatását kiszűrve.

Nem szakadnak kettő

Az adatokat a The Wall Street Journal közli, amely ezzel cáfolja egyes demokrata politikusok "két Amerikáról" szóló vízióját. Aszerint a legszegényebbek egyre lejjebb csúsznak, a gazdagok pedig mind elérhetetlenebb magasságba emelkednek, a jövedelmi szakadék mélyül.

A hivatalos adatok szerint a 15 éves időszakban az amerikai társadalom legszegényebb egyötödének jövedelme 78 százalékkal nőtt, míg a leggazdagabb egyötödé 54 százalékkal. Az újság szerint a középosztály talajvesztéséről szóló baloldali véleményeket cáfolja az az adat, hogy a közepes keresetű gyerekes családok bevételei is gyarapodtak, 18 százalékkal, ami 8.500 dolláros évi vásárlóerő-növekedést jelent.

Mindenki jobban él

Az újság arról nem ír, hogy mekkora a távolság a szegények és a gazdagok között, igaz, utóbbiak jövedelme szerényebb mértékben növekedett. A lap szerint az a fontos, hogy minden réteg tehetősebbé vált.

A The Wall Street Journal arra is felhívta a figyelmet, hogy évente több százezer főnyi friss, fiatal munkaerő vándorol be az Egyesült Államokba, nyilvánvalóan a jövedelmi létra aljára. A rosszul keresők azonban évről évre feljebb lépnek, kivéve a kenyérkereső nélküli, tartósan szegény családokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?