Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA már pluszban zárt

2008.09.17. 08:21
Több mint 1%-kal korrigált felfelé az amerikai részvénypiac a tegnapi kereskedés folyamán és jelenleg még a határidős indexek is kis mértékű pluszban tartózkodnak, miután az USA megmentette az AIG nevű biztosítóóriást a csődtől, a FED a várakozások ellenére nem vágott kamatot, a Morgan Stanley pedig a vártnál korábban és a konszenzusnál jóval jobb gyorsjelentést közölt.

Bár az elmúlt napokban egyre erősebbé váltak a kamatcsökkentési várakozások, tegnap esti ülésén ismét változatlan szinten tartotta alapkamatát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). Ezzel az irányadó ráta továbbra is a 2004 decembere óta nem látott alacsony szinten, 2 százalékon áll. Az olajárak esése ellenére a Fed továbbra is magasnak tartja az inflációt, amelynek hátterében az energia és az élelmiszerek korábban tapasztalt drágulása áll. A Fed várakozásai szerint az év hátralevő felében az inflációs nyomás enyhülése várható, a távolabbi kilátásokat pedig továbbra is igen nagy bizonytalanság övezi.

A FED meglepetésszerű kamatdöntése után a részvénypiac esni kezdett, de a keserűség nem tartott sokáig, a piac ugyanis már a zárás előtt elkezdett arra a bejelentésre spekulálni, ami végül később érkezett: az amerikai kormány 85 milliárd dolláros hitel nyújtásával megmenti az AIG nevű biztosítóóriást a csődtől. A FED álláspontja szerint az AIG csődje túl nagy kockázatot jelentene az amerikai pénzügyi rendszerre nézve, ezért bukása nem megengedhető, ez azonban erőteljes kérdéseket vet fel a befektetőkben a tekintetben, hogy mi alapján dönti el a kormány, hogy melyik céget menti meg a csődtől és melyiket nem. (A Bear Stearns-t például megmentették, a Lehmant nem voltak hajlandóak, majd az AIG-t megint kisegítették.)

A kisegítés fejében az amerikai állam 79,9 százalékos részesedést szerez a cégben és joga van leállítani az osztalékfizetéseket és üzletrészeket eladni. A társaság részvényei a kereskedést a tegnap előtti 60 százalékos esés után tegnap újabb 21 százalékos zuhanással fejezték be, de ez jelentős napon belüli emelkedést jelent, hiszen 50 százalékos mínuszban is jártak a részvények.

Nagy meglepetést okozott a Morgan Stanley is, hiszen a cég a piaczárás után, azaz a vártnál előbb közzétette második naptári negyedéves gyorsjelentését, ami ráadásul a konszenzusnál jobb számokat tartalmazott. Az EPS (earning per share, az egy részvényre jutó adózott eredmény) 1,32 dollár lett szemben a piac által várt 0,79 dollárral, ráadásul a cég bevételei 1 százalékkal emelkedni tudtak a bázisidőszaki értékhez képest. A rendes kereskedésben a papírok 10 százalékot estek, azonban zárás után több mint 11 százalékot emelkedtek.

Mindezen meglepetések következtében a Dow Jones index 141 pontos (1,3%-os) emelkedéssel újra a 11,000 pontos lélektani határ fölé emelkedett, miközben az S&P 500 index 28 ponttal (1,8%-kal), a Nasdaq pedig 21 ponttal (1,3%-kal) tudott felfelé ugrani.

A blue chip indexként számon tartott Dow 30 komponenséből 18 emelkedett, a pénzügyi szektor képviselői vezető szerepet töltöttek be, a Bank of America 11,3 százalékkal, a JP Morgan pedig 10,1 százalékkal ugrott felfelé.

A pénzügyi szektor után az olajszektor volt a második legjobban teljesítő (az előbbi S&P szektorindexe 4,5, az utóbbié 3,4%-ot emelkedett), miközben a távközlési és a közszolgáltatási papírok a legrosszabb teljesítményt nyújtották. A forgalom a New York-i Értéktőzsdén igen magas volt, ugyanis több mint 2,1 milliárd darab papír cserélt gazdát, miközben a Nasdaq-on is élénk volt az érdeklődés: 1,4 milliárd darab papír járt kézről kézre.