Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az USA már pluszban zárt

2008.09.17. 08:21
Több mint 1%-kal korrigált felfelé az amerikai részvénypiac a tegnapi kereskedés folyamán és jelenleg még a határidős indexek is kis mértékű pluszban tartózkodnak, miután az USA megmentette az AIG nevű biztosítóóriást a csődtől, a FED a várakozások ellenére nem vágott kamatot, a Morgan Stanley pedig a vártnál korábban és a konszenzusnál jóval jobb gyorsjelentést közölt.

Bár az elmúlt napokban egyre erősebbé váltak a kamatcsökkentési várakozások, tegnap esti ülésén ismét változatlan szinten tartotta alapkamatát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). Ezzel az irányadó ráta továbbra is a 2004 decembere óta nem látott alacsony szinten, 2 százalékon áll. Az olajárak esése ellenére a Fed továbbra is magasnak tartja az inflációt, amelynek hátterében az energia és az élelmiszerek korábban tapasztalt drágulása áll. A Fed várakozásai szerint az év hátralevő felében az inflációs nyomás enyhülése várható, a távolabbi kilátásokat pedig továbbra is igen nagy bizonytalanság övezi.

A FED meglepetésszerű kamatdöntése után a részvénypiac esni kezdett, de a keserűség nem tartott sokáig, a piac ugyanis már a zárás előtt elkezdett arra a bejelentésre spekulálni, ami végül később érkezett: az amerikai kormány 85 milliárd dolláros hitel nyújtásával megmenti az AIG nevű biztosítóóriást a csődtől. A FED álláspontja szerint az AIG csődje túl nagy kockázatot jelentene az amerikai pénzügyi rendszerre nézve, ezért bukása nem megengedhető, ez azonban erőteljes kérdéseket vet fel a befektetőkben a tekintetben, hogy mi alapján dönti el a kormány, hogy melyik céget menti meg a csődtől és melyiket nem. (A Bear Stearns-t például megmentették, a Lehmant nem voltak hajlandóak, majd az AIG-t megint kisegítették.)

A kisegítés fejében az amerikai állam 79,9 százalékos részesedést szerez a cégben és joga van leállítani az osztalékfizetéseket és üzletrészeket eladni. A társaság részvényei a kereskedést a tegnap előtti 60 százalékos esés után tegnap újabb 21 százalékos zuhanással fejezték be, de ez jelentős napon belüli emelkedést jelent, hiszen 50 százalékos mínuszban is jártak a részvények.

Nagy meglepetést okozott a Morgan Stanley is, hiszen a cég a piaczárás után, azaz a vártnál előbb közzétette második naptári negyedéves gyorsjelentését, ami ráadásul a konszenzusnál jobb számokat tartalmazott. Az EPS (earning per share, az egy részvényre jutó adózott eredmény) 1,32 dollár lett szemben a piac által várt 0,79 dollárral, ráadásul a cég bevételei 1 százalékkal emelkedni tudtak a bázisidőszaki értékhez képest. A rendes kereskedésben a papírok 10 százalékot estek, azonban zárás után több mint 11 százalékot emelkedtek.

Mindezen meglepetések következtében a Dow Jones index 141 pontos (1,3%-os) emelkedéssel újra a 11,000 pontos lélektani határ fölé emelkedett, miközben az S&P 500 index 28 ponttal (1,8%-kal), a Nasdaq pedig 21 ponttal (1,3%-kal) tudott felfelé ugrani.

A blue chip indexként számon tartott Dow 30 komponenséből 18 emelkedett, a pénzügyi szektor képviselői vezető szerepet töltöttek be, a Bank of America 11,3 százalékkal, a JP Morgan pedig 10,1 százalékkal ugrott felfelé.

A pénzügyi szektor után az olajszektor volt a második legjobban teljesítő (az előbbi S&P szektorindexe 4,5, az utóbbié 3,4%-ot emelkedett), miközben a távközlési és a közszolgáltatási papírok a legrosszabb teljesítményt nyújtották. A forgalom a New York-i Értéktőzsdén igen magas volt, ugyanis több mint 2,1 milliárd darab papír cserélt gazdát, miközben a Nasdaq-on is élénk volt az érdeklődés: 1,4 milliárd darab papír járt kézről kézre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!