Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A válás a legjobb befektetés

2003.07.15. 15:41
A válás nemcsak az ügyvédeknek jó üzlet, hanem a férjnek is. Egy napokban napvilágot látott kutatási eredmény szerint az elvált férfi több pénzt tud félretenni, mint a házas. A kutatók szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy nem kell fizetni a nők kiadásait.
Egy most közzétett felmérés szerint a nős férfiak szegényebbek azoknál, akik már nem élnek házasságban. A kutatást vezető szociológus, Cecile Bourreau-Dubois szerint tudományos módszerekkel is kimutatható, hogy az elvált férfiak bankszámlája nagyobb megtakarítást mutat, mint a házasoké - közölte a BBC .

A feleségek jobban élnek, mint az egyedülálló nők

A fentiekből következően a nőkre a fentieknek éppen az ellenkezője igaz. A párkapcsolatban élő nők vagyoni helyzete másfélszer jobb, mint az egyedülállóéké. Dubois megállapításai több mint hetvenötezer, az Európai Unió különböző országaiban élő felnőttekkel készített interjún alapulnak.

A szakértő szerint nem meglepők az eredmények

Mark Stephens, a Finers Stephens Innocent jogi iroda BBC-nek nyilatkozó munkatársa szerint a kutatás eredménye inkább csak megerősíti az eddig tudottakat, azokhoz képest csak kevés meglepetést tartalmaz. Ennek legfontosabb oka, hogy a nők és a férfiak munkabére között jelentős különbségek vannak.

A válóperek során szinte mindig a nőknek ítélik a gyermekeket, ezzel is csökkentve kereseti lehetőségeiket. Szignifikáns nemek közötti különbség van a férfiak és nők között a fizetések között. Leggyakrabban a nőknek ítélik válás során a gyermekeket, ezzel is csökkentve keresőképességüket.

Fogorvos, magántanár, tandíj - amin spórol a férfi

A férfiak munkabére követi az inflációt, ezzel szemben a gyermekek után fizetendő tartásdíj igen rövid időszak alatt elveszíti értékét, mondják a kutatók, mivel ez nem növekszik együtt automatikusan az inflációval. Az elvált férfiak emellett megspórolják a tandíjakat, a családi ünnepeket és egyéb kiadásokat is, például a gyermekek fogorvosi kezelése, a magántanár díjazása.

De mindez nem akadályozza meg őket, hogy panaszkodjanak, milyen komisz bánásmódban van részük. Stephens szerint a férfiak gyakran siránkoznak, amikor elválnak. Általában az a legfőbb gondjuk, hogy új lakást kell vásárolniuk. Miután azonban túljutottak a kritikus szakaszon, gyakran úgy gondolják, hogy a válás életük legjobb befektetése volt.