Mátyás
-6 °C
1 °C

Oslo a világ legdrágább városa

2003.08.22. 09:06
A svájci UBS bank legfrissebb felmérése szerint Oslo a világ legdrágább városa. A bérek nagysága és a vásárlóerő alapján Zürich az első.
A javak és szolgáltatások árát alapul véve Oslo a világ legdrágább városa, ahol az élet mintegy 10 százalékkal többe kerül, mint Hongkongban, Tokióban vagy New Yorkban és 20 százalékkal többe, mint Koppenhágában. A dán fővárost az ötödik helyen álló Zürich is megelőzi, London azonban csak a hetedik helyre került.

Oslo a norvég korona felértékelődése következtében került az első helyre. A japán főváros, amely hosszú évekig őrizte első helyét, a harmadik helyre esett vissza, ami a jelentés szerint a deflációra és a jen értékvesztésére vezethető vissza. A lista végén India pénzügyi fővárosa, Mumbai áll, amelyet csak egy hellyel előz meg Buenos Aires, amely pedig a három évvel ezelőtti utolsó felmérés idején, az argentin gazdasági válság előtt még a legdrágább dél-amerikai város volt.

Lakbér nélkül

A UBS egy 111 áruból és szolgáltatásból álló fogyasztói kosár alapján végezte el a világ 70 nagyvárosára kiterjedő összehasonlító felmérést, amely azonban nem tartalmazza a lakbéreket és a lakhatási költségeket. A norvég fővárosban összesen 3290 svájci frankba, azaz 2370 dollárba kerül a teljes kosár, mintegy kétszer annyiba, mint Budapesten. A felmérés szerint a világutazónak Kelet-Európában érdemes háztartási gépet, Manilában, Bukarestben és Szófiában férfiruhát, Manilában, Rio de Jaineiróban és Bombayben női ruhát vásárolni.

Az UBS 13 foglalkozási ág bruttó béreit hasonlította össze a 70 városban és ennek alapján Zürich, Koppenhága, Bázel, Oslo és Genf vezeti a listát. A korábban ezen a téren is listavezető Tokióban egyharmaddal alacsonyabbak a bérek, mint Zürichben. A nettó bérek alapján számolt vásárlóerő tekintetében a svájci városok - Zürich, Bázel, Genf és Lugano - vezetnek az alacsony svájci adók miatt. A Big Mac-index alapján számolt vásárlóerő tekintetében szintén Zürich vezet, ahol átlag 14 percet kell dolgozni egy hamburgerért. míg például Rigában 50 percet, a kenyai Nairobiban pedig több mint három órát.