Eleonóra
-1 °C
2 °C

Londont szeretik legjobban a cégvezetők

2003.10.16. 15:10
Európa nagyvárosai közül London, Párizs és Frankfurt kínálja a legjobb feltételeket az üzleti tevékenységre, míg a kelet-közép-európai metropoliszok közül Prága áll az élen (17. hely), viszont jelentősen előrelépett Varsó is (22. hely), maga mögé utasítva Budapestet (23. hely) - derült ki abból a friss jelentésből, amely a Cushman and Wakefield and Healey and Baker kereskedelmi ingatlanügyi tanácsadó cég megrendelésére készült.
A rangsort 501 vállalati menedzser véleménye alapján a Taylor Nelson Sofres nevű cég állította össze. A reprezentatív csoportot a 15 ezer legnagyobb európai cég vezető képviselői közül választották ki. A "European Cities Monitort" a Rzeczpospolita című lengyel napilap ismertette csütörtöki számában.

Az első tíz város rangsora a következő: London, Párizs, Frankfurt, Brüsszel, Amszterdam, Barcelona, Madrid, Berlin, Milánó, München. Bécs csak Budapest után következik (24. hely), olyan városok előtt, mint (sorrendben) Koppenhága, Róma, Oslo, Moszkva, Helsinki és Athén.

Számos kritérium

Az európai városok rangsorát a megkérdezettek számos kritérium alapján állapították meg. Ezek között szerepel a piacokhoz és ügyfelekhez való hozzájutás könnyűsége, a rendelkezésre álló képzett helyi munkaerő, az országon belüli közlekedés és a nemzetközi összeköttetések hatékonysága, a távközlési szolgáltatások minősége, a befektetések klímája és a munkaerő költségei. A népszerűségi mutató értékelésében döntő szerepe volt az adott város ismertségének: Prága például ismertebb, mint Varsó, a megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy ismeri a cseh fővárost, míg Varsó esetében ez 29 százalék volt, igaz, 3 százalékkal több, mint a 2002-es hasonló felmérésen.

Berlin és Frankfurt veszít

Az európai városokat a befektetési ösztönzés, promóció szempontjából is értékeli a jelentés. Ebben a rangsorban Varsó például - Párizzsal holtversenyben - az előkelő ötödik helyre került, Barcelona, Madrid, Dublin és London után. A jelentés szerint a következő évtizedben az Európai Unió bővítése gyakorolja a legnagyobb hatást a cégek üzleti tevékenységére Európában: növekedni fog Moszkva, Varsó, Prága és Budapest vonzereje, míg Berlin és Majna-Frankfurt az a két európai város, amelyek a legtöbbet veszítenek a beérkező befektetések terén az EU-bővítéssel - olvasható a felmérésben.