Huba
17 °C
33 °C

Vérfürdő a fapados piacon?

2004.07.09. 07:59
A Ryanair egymillió repülőjegyet kíván értékesíteni kevesebb mint négyszáz forintért, hogy a jelentős anyagi tartalékkal rendelkező cég tönkretegye európai konkurenseit.
Európa legnagyobb fapados légitársasága, a Ryanair Holdings Plc hadat üzent egyre gyarapodó versenytársainak: bejelentette, hogy téli kiárusításán egymillió repülőjegyet fog értékesíteni 99 pennyért darabonként. Michael O'Leary vezérigazgató már néhány nappal korábban "vérfürdőt" helyezett kilátásba a jegyárpiacon.

Diadal?

A lépés célja, hogy a több mint 1,2 milliárd eurós készpénztartalékkal rendelkező Ryanair kiszorítsa konkurenseit. Erre meg is van minden esélye, mert riválisainak többsége állandó pénzhiánnyal küzd, és egy ilyen szintű árverseny tönkreteszi őket. A téli offenzíva keretében azonban nemcsak filléres jegyekkel kedveskednek az utasoknak, hanem az eddigi 149 mellett tíz új járatot is indítanak, amelyek közül egy-kettő várhatóan az új EU-országokba közlekedik majd.

O'Leary a Bloomberg híre szerint londoni sajtóértekezletén tegnap közölte, hogy felkérést kaptak az EU-hoz most csatlakozott országoktól. Ebben a pénzügyi évben a légitársaság 17 új Boeing 737-800-ast vásárol, így flottája 82 repülőgépre emelkedik.

A társaság ugyanakkor forradalmi módszeren gondolkodik, amivel évi 75 millió eurót tudna megtakarítani: rá akarja venni utasait, hogy csak kézi poggyászal utazzanak, nagyon megdrágult ugyanis a poggyászkezelés a repülőtereken, ráadásul ha nem kellene rakodni, az az állásidőt is lerövidítené.