Jusztin
13 °C
30 °C

Ebéd 650 ezer dollárért Warren Buffett-tel

2007.07.03. 08:18
Idén a tavalyi rekordot megdöntve, 650 100 dollárért kelt el az eBay internetes aukciósház árverésén az a lehetőség, hogy valaki együtt ebédeljen Warren Buffett milliárdos tőzsdeguruval.

A nyerő tétet ketten tették: Monish Pabrai, a kaliforniai Pabrai Investment Fund 43 éves vezető partnere és Guy Spier, az Aquamarine LLC hedge fund-irányítója. Pabrai adja a pénz kétharmadát, míg Spier a maradék egyharmadot. Ők ketten és hat meghívottjuk vehet részt azon a két és fél-három órás beszélgetésen, amelyen konkrét befektetési tippeken kívül bármiről szó eshet.

Mint Pabrai a Bloombergnek elmondta, nem sajnálja a pénzt, hiszen az csak töredéke annak az összegnek, amit Buffett tanácsait követve keresett.

A különleges ebédmeghívás ötletét még 2000-ben az adta Buffettnek, hogy azóta elhunyt felesége bemutatta a szegényeket, éhezőket és hajléktalanokat támogató Glide Foundation alapítóinak, és látva az alapítvány tevékenységét, úgy döntött, igyekszik minél több támogatást szerezni a szervezetnek. Azóta minden évben meghirdeti a sajátos aukciót, amelyből tavaly Yongping Duan Palo Altó-i befektető és üzletember került ki győztesen 620 100 dolláros tétjével.

Ez 269 ezerrel volt magasabb a korábbi csúcsnál és a Glide teljes 12 milliós tavalyi költségveté-sének 5 százalékát adta. Az idei aukció június 24-étől 29-éig tartott, az induló tét 25 ezer dollár volt. Két nappal a határidő lejárta előtt még csak 300 ezer dollárnál tartott a licit, majd váratlanul 400 ezerre ugrott.

Az árverés utolsó 20 percében 452 ezer dollárról száguldott 650 ezerig az ajánlatok versenye. 2003 óta, amikortól az eBay bonyolítja le az aukciót, 1,4 millió dollárral gazdagodott ilyen módon a Glide.