Sára, Márió
2 °C
6 °C

Warren Buffett külföldre megy

2006.05.09. 08:28
Az Egyesült Államokban már nem talált jó befektetéseket Warren Buffet, a milliárdos befektetőguru, ezért most elkezdett külföldi cégek iránt érdeklődni.

Hatalmas probléma gyötri Warren Buffettet immár évek óta, olyan probléma, ami csak az igazán gazdagokat éri utol. A milliárdos guru befektetései ugyanis olyan gyönyörűen fialnak, hogy már szinte képtelenség a pénzt olyan ütemben befektetni, mint ahogy az befolyik. A folyamat oda vezetett, hogy a Buffett irányítása alatt álló Berkshire Hathaway társaság készpénzállománya 37 milliárd dollárra hízott, komoly problémákat okozva az osztalék szó hallatán hidegrázást kapó befektetési gurunak.

Hogy miért is jelent gondot a készpénz a Wall Street legirigyeltebb milliárdosának? Több okból is. Egyrészt a kamatok meglehetősen alacsonyak, így a parlagon - kötvényekben - fekvő pénz szinte alig hoz valamit. Másodsorban Buffett meglátása szerint a dollár a következő években is gyengülni fog, elértéktelenítve készpénzállományát - írja a Money magazin. A tőke befektetése pedig egyre nehezebb. A guru ugyanis eddig kizárólag Amerikában vadászott a megfelelő hozamra, ám a 130 milliárdosra hízott Berkshire számára egyszerűen már lehetetlen olyan - elég olcsó - nyilvánosan forgó papírt találni az USA-ban, aminek a portfólióba kerülése látható nyomot hagyna a cég eredményein; a korábbi pénzcsinálási recept nem folytatható.

Fordulatra volt tehát szükség, és úgy tűnik, Buffett meg is találta az irányt. A Berkshire szombati közgyűlésén kiadták az utasítást: irány külföld! A befektetési társaság a bevásárlást Izraelben kezdte, a magánkézben lévő autóalkatrész-gyártó Iscarért négymilliárd dollárt fizetett ki. Az elképzelések szerint itt nem állnak meg, a mostani akvizíció ugyanis egyértelmű jelzés a nagyobb privát cégeknek, hogy ha vásárlót keresnek vállalkozásukra, Buffettet érdemes megkeresni. Ha a hívást elég sokan meghallják, talán megoldódik a Berkshire problémája, és sikerül a sok fejfájást okozó 37 milliárd dolláros készpénzhegyet a Buffettnek sokkal jobban tetsző tízmilliárd körüli szintre apasztani - írja a Money magazin.