Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szó sincs gazdasági összeomlásról

2001.09.12. 10:08
A világ nagy jegybankjai közölték, hogy biztosítani fogják a pénzügyi stabilitást és (olcsó hitelekkel) a világgazdaság működéséhez szükséges likviditást. Az időben "előbb járó" ázsiai tőzsdék ma hatalmas esésekkel reagáltak az eseményekre, Európa azonban úgy tűnik, magához tért a sokkból.
Az amerikai Federal Reserve, majd nem sokkal később a Bank of Japan, az Európai Központi Bank és a svájci jegybank egybehangzóan bejelentették, hogy őrködni fognak a piacok likviditása felett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elegendő olcsó hitellel látják el a piaci szereplőket és a kormányokat ahhoz, hogy elkerülhető legyen az általános recesszió.

Amerikában nem kereskednek

Az Egyesült Államok tőzsdéi ma zárva maradnak. A második világháború óta nem fordult elő, hogy a Wall Street két egymást követő napon ne nyisson ki.

Több határidős piac kereskedési központja fizikailag a lerombolt felhőkarcolóban volt és maga a Wall Street is néhány saroknyira esik a tragédia helyszínétől. A világ összes pénzügyi központjában felfüggesztették a kereskedést az amerikai vállalatok papírjaival.

Szó sincs összeomlásról

Bár mindkettő a keddi záróár alatt nyitott, a délelőtti órákra mind a frankfurti, mind a londoni tőzsdeindex nyereségben volt, vagyis nem igazolódtak be a világ pénzpiacainak összeomlását előre vetítő jóslatok.

Koradélutánra az indexek elvesztették ugyan nyereségüket, de mind a londoni, mind pedig a frankfurti és a párizsi index csupán egy százalékos mínuszban állt. A nap vége felé azonban ismét tisztes pluszt mutattak. A dollár stabilizálódott a főbb devizákkal szemben, az olaj ára pedig a terrortámadás előtti szintre csökkent.

Csütörtökön helyreáll az üzleti élet

Bush elnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az amerikai pénzügyi intézményrendszer stabil maradt, és az amerikai gazdaság csütörtökön visszatér a normális kerékvágásba.

Bukott Ázsia

Ázsia pénzpiacai ma komoly veszteségeket szenvedtek el. Tokióban 6,6 százalékos volt az esés, a Nikkei index 10 ezer pont alatt zárt, ami 1984 óta nem fordult elő. Hong Kongban először 10 százalékot zuhant a tőzsdemutató, majd némileg magához tért. Dél-Koreában három óra késéssel indult a kereskedés, melyet nem sokkal később fel kellett függeszteni a 12 százalékot meghaladó gyengülés miatt. Szintén nagyon bukott Szingapúr és Sanghaj is.