Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Brüsszel négymilliárd dolláros szankcióval fenyegeti az USA-t

2003.05.08. 13:41
A WTO jóváhagyta az Unió tervezetét, amely alapján Brüsszel ezernyolcszáz amerikai terméket sújtana esetenként akár százszázalékos büntetővámmal. Az ügy előzménye, hogy a világszervezet szerint az USA a kereskedelmi szabályokat megsértve támogatja nagy exportőreit.
Az EU szeptember végéig adott időt az amerikai Kongresszusnak arra, hogy visszavonja a kifogásolt törvényt, közölte a Financial Times. Az érintett jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos cégek - így például a Boeing és a Microsoft - offshore leányvállalatokon keresztül exportáljanak, és így komoly adókedvezményhez jussanak. Ha szeptemberig nem születik megállapodás, Brüsszel életbe lépteti a WTO történetének legkomolyabb szankcióját. A világszervezet jóváhagyása után már csak a tagállamoknak kell rábólintaniuk a brüsszeli döntésre.

Megtárgyalják a törvénymódosítást

Washingtonban a határidő hallatán kijelentették: az amerikai termékek elleni szankció elsősorban az európai fogyasztókat károsítja. Ugyanakkor a kormány illetékese közölte, hogy teljesíteni kívánják a WTO előírásait. A Kongresszus két törvénymódosító javaslat tárgyalását kezdi meg a közeljövőben.

Az Airbus miatt is vitatkoznak

A megegyezés esélyét azonban csökkenti, hogy az Airbus új katonai szállítógépéhez az EU-tagállamok nyomására az utolsó pillanatban európai hajtóművet választott, pedig az amerikai United Technologies kedvezőbb ajánlatott tett. A döntést Washingtonban természetesen nem nézték jó szemmel. Joseph Lieberman szenátor "a szabad kereskedelmet sértő otromba protekcionizmusnak" titulálta a repülőgépgyár döntését. John D. Rockefeller szenátor bejelentette, hogy arra kéri majd az adminisztrációt, hogy válaszképpen az amerikai hadiipari pályázatokról zárják ki az európai cégeket.