Eleonóra
-1 °C
2 °C

Magyarország profitál az orosz WTO-tagságból

2004.04.19. 08:09
Átlagosan 50 százalékos vámcsökkentést sikerült elértni a magyar-orosz tárgyalások során.
Lezárultak az Oroszországnak a WTO-hoz való csatlakozási folyamata keretében folytatott magyar-orosz kétoldalú kereskedelmi tárgyalások - adta hírül a Külügyminisztérium. Ezek eredményeként az Oroszországba irányuló magyar áruexport fő termékei esetében átlagosan 50 százalékos vámcsökkentést sikerült elérni.

A sonka vámja például harmincról húsz százalékra, az almáé 35-ről 10 százalékra, a boroké 20-ról 15 százalékra, a műanyag padlóé 20-ról 6,5 százalékra, a parkettáé pedig 20-ról 12 százalékra csökken. A sebességváltóra és tengelykapcsolóra vonatkozó vám a jelenlegi 5 százalékos szinten marad. Az orosz vámtarifa több magyar borvidék (Tokaj-Hegyalja, Kunság, Eger, Balaton melléke, Szekszárd), illetve termék (tokaji aszú és szamorodni, pálinka, kalocsai és szegedi paprika) külön altételként szerepel majd, amely "testre szabott" kedvezményes elbánását tesz lehetővé.

A szolgáltatáskereskedelem területén a magyar cégeknek és természetes személyeknek az orosz szolgáltatási piacon való megjelenése feltételei jelentősen javulnak az építészi, várostervezési és tájkertészeti szolgáltatásoknál is. Így például törlik a szolgáltatás orosz építésszel való közös nyújtásának kötelezettségét, valamint azt az előírást, amely szerint a tevékenységi engedély megszerzésének feltétele, hogy a jogi személyiséggel rendelkező szolgáltatók egyik vezetője építészmérnök legyen, illetve, hogy a tervező munkát építészeti engedéllyel rendelkező alkalmazott felügyelje.

A megállapodás nyomán a számítógépes és kapcsolódó szolgáltatásoknál az Oroszországban letelepedni kívánó magyar vállalatok az oroszokkal azonos elbánást kapnak. Emellett javulnak a mérnöki, műszaki ellenőrzési és elemzési, kiadói, egyéb üzleti, elosztási, építés-szerelési, környezetvédelmi és egyes szállítási szolgáltatások nyújtásának feltételei is. Az orosz engedmények Oroszország WTO-taggá válásával lépnek hatályba.