Lenke
14 °C
28 °C

Nem üzletel többet Zimbabwéval a Tesco

2008.07.02. 11:05
A brit Tesco bejelentette, hogy nem vásárol többet Zimbabwétól, amíg nem rendeződik az afrikai országban a válság. Nem sokan követték a példáját.

A Tesco nagyjából egymillió font értékben vásárol főleg zöldségeket Zimbabweétól. Ennek most vége, a brit kiskereskedelmi lánc ugyanis bejelentette, hogy amíg nem rendeződik a politikai válság, addig nem vásárol az afrikai országtól – tudósít a BBC Online. Azt is bejelentették, hogy más módot keresnek arra, hogy támogassák az ott dolgozókat, ha már a kereskedelemmel nem tudják.

A lépésre azután szánta rá magát a Tesco, hogy a brit külügyminisztérium figyelmeztette a Zimbabwéval kereskedő cégeket, figyeljenek oda befektetéseikre. Az elmúlt időszakban több ország és nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki az országban zajló események miatt (az országot függetlenné válása, 1980 óta irányító Robert Mugabe erőszakkal léptette vissza az ellenzéki elnökjelöltet a múlt heti választásokon, az erőszakkampány ezt követően is folytatódott). A francia külügyminszter – ők látják el az EU soros elnökségét – például kijelentette, hogy az EU nem ismer el olyan kormányt melyet nem az ellenzéki vezető, Morgan Tsvangirai irányít. Az ENSZ főtitkára is elítélte Robert Mugabe elnök embereinek kegyetlenkedését és felszólították az afrikai országokat, hogy vegyék rá a tárgyalásra a feleket.

A brit külügy azt is leszögezte, hogy nehezebb lesz a kereskedelem Zimbabwéval, amikor szigorítanak a szankciókon.

Korábban egy német céget ért sok kritika, mert bankjegyeket szállított az afrikai országba, azzal vádolták a Giesecke & Devrientet, hogy ezzel Mugabe hatalmon maradását segítette elő – írja a Deutsche Welle. A cég aztóa bejelentette, hogy leáll a szállítással. A döntés a német kormány felszólítása után született meg.

A Financial Times szerint azonban a legtöbb cég még mindig kereskedik Zimbabwéval, például az Anglo American és a Rio Tinto bányatársaságok, az Unilever, a Barclays és a Standard Chartered bankok. Ezek a vállalatok azt mondják, hogy ha megszűnne a kereskedelem, az a lakosoknak okozna még nagyobb szenvedést.