Viola
-6 °C
-2 °C

Zöld kártyát vezetne be az EU

2006.09.29. 07:34
Az Európai Bizottság a magasan képzett munkaerő bevándorlásának előmozdítása érdekében zöld kártya bevezetését javasolja. Tarthatatlan állapot, hogy miközben az Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália sikerrel csábít külföldi diplomásokat, addig az EU-nak a szakképzetlen tömegek maradnak

Az Európai Bizottság jövőre javasolni fogja a zöld kártya bevezetését, hogy elősegítse a szakképzett munkaerő legális bevándorlását Európai Unión kívüli országokból - jelentette be Franco Frattini, az EB bel- és igazságügyért felelős tagja az Európai Parlamentben. Tarthatatlan állapot, hogy miközben az Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália sikerrel csábít külföldi diplomásokat, addig az EU-nak a szakképzetlen tömegek maradnak - tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan azonban ügyelni kívánnak arra, hogy ez ne vezessen a diplomások fejlődő országokból való tömeges elvándorlásához. A bizottság fő érve, hogy a következő két-három évtizedben a lakosság elöregedése miatt mintegy 20 millióval csökken a foglalkoztatottak száma, ezt pedig csak a gazdasági bevándorlás engedélyezésével pótolhatják. Brüsszel megfontolásra érdemesnek találja azt az USA-ban is alkalmazott gyakorlatot, amely egy kvótarendszer alapján engedélyezi a bevándorlást munkavállalási szándékkal, és nem köti előzetes feltételhez az érvényes munkaszerződést.

Pozitív példa akad az EU gyakorlatában is: Németország néhány évvel ezelőtt negyvenezer bevándorlási engedélyt bocsátott ki, hogy enyhítsen az informatikaiszakember-hiányon. Ugyanakkor a tagállamok zöme várhatóan él jogával és nem nyitja meg munkaerőpiacát - legalábbis egyelőre - a január 1-jén uniós taggá váló Románia és Bulgária előtt. Az új tagállamok viszont saját követeléseik csapdájában vergődnek. Miközben offenzívát indítottak a régiek diszkriminációja ellen, arra hivatkozva, hogy ne csak az áru vagy a tőke szabad mozgásával járó előnyöket seperjék be, hanem bontsák le saját akadályaikat is, addig ezt a szabadságot nem feltétlenül akarják megadni a két új tagnak.

A magas munkanélküliséggel küszködő Lengyelország vagy Szlovákia inkább elzárkózik, a magyar kormány még nem döntött, egyelőre csak az SZDSZ áll ki a nyitás mellett. Csehország várhatóan fönntartja a jogot, hogy amennyiben zavar támad a munkaerőpiacán, akkor korlátozásokkal él. Fölmérések szerint több tízezer román és bolgár készül elhagyni hazáját, igaz, ők inkább Dél-Európa felé vennék útjukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!