Derűre borút

2009.05.18. 15:47 Módosítva: 2009.05.19. 13:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A bor mindenütt jó, de a legjobb otthon, ahol született: egy tizenkét celsius-fokos pince forró nyárban és hideg télben egyaránt kellemes, a jó bor pedig ezenkívül tavasszal és ősszel is jól esik. Balaton, Eger, Tokaj, Sopron, a Mátra, Szekszárd – a bor hazánk legszebb tájain terem. Úgy látszik a szőlő tud valamit.

Borral ismerkedni a legkellemesebben bortúrán, borúton lehet, mert a borokról ilyenkor maguk a borászok beszélnek, méghozzá úgy, hogy a boruk is szinte megszólal.

Ráadásul egy többnapos borkaland a nyári szezonban nem csak baráti, hanem valódi családi program is lehet: az ízlelőbimbók fejlesztése egybeköthető Balaton parti strandolással, túrázással a villányi hegyekbe, egy kis wellnesz-szel egy közeli gyógyfürdőben, vagy éppen az évről-évre sokasodó kulturális és gasztro-fesztiválok valamelyikével. Persze már az is komoly sport-teljesítménynek tekinthető, ha a pincék közti távolságot gyalog tesszük meg. Ha a nyaralás nem a bor köré szerveződik, akkor is érdemes például a borúsabb napokból borosabb napokat csinálni, és pincét látogatni. Ez nagyjából 5 ezer forint körül kalkulálható, és biztos, hogy tartalmaz négy-ötfajta bort, borkorcsolyát, helyenként akár komolyabb melegételt is. Egy szó, mint száz: a bortúra olyan extrém sport, amelynek a hullámlovaglással és a magashegyi turizmussal ellentétben Magyarország ideális terepe, mert a huszonkét borvidék közül mindenki talál kedvére valót.

Persze, hogy meg is találhassuk a megfelelőt, nem árt egy olyan információs adatbázis, amely a hazai pincészeteket és az egyéb turisztikai látnivalókat és programokat összefogva tárja elénk. A jó hír az, hogy a borász szakma közösségi összefogásának eredményeként ez az információ-együttes létrejött és néhány napja mindenki számára elérhető a www.borkaland.hu címen. A Nemzeti Bormarketing Program keretében elkészült Borkaland borturisztikai élményportál a hazai borvidékek jellegzetes borait, borászatait és borturisztikai szolgáltatóit mutatja be részletesen, és izgalmas borkalandokra csábít. A Borkaland portál kirándulástervező szolgáltatása a látogatók egyedi igényei, preferenciái alapján személyre szabott bor-élménycsomagokat kínál, benne borkóstoló-, szállás-, étterem- és túraajánlóval. Az ideális borkaland kiválasztását eseménynaptár és a június közepétől elérhető közösségi funkciók is segítik: a regisztrált felhasználók tapasztalataikat és véleményüket szöveges és fényképes élménybeszámoló formájában is megoszthatják egymással. Így a borkedvelő látogatók még biztosabban dönthetnek arról, hogy mikor melyik borvidéket és pincéket érdemes felkeresni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.