Megfizethető luxus a Lenovótól

2010.05.10. 15:42 Módosítva: 2010.05.10. 15:44
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az IBM számítógépgyártását átvevő Lenovo 2010-ben olyan laptop-termékcsaládot dobott piacra, ami egyszerre szolgálja ki az olcsó munkagépek és a jelenlegi csúcstechnológia iránt érdeklődők igényeit.

Az ideapad U350-es sorozat esetében a Lenovo szakított azzal a bevált gyakorlattal, miszerint fognak egy gépházat, és csak a belsőt változtatják annak megfelelően, milyen árkategóriába pozícionálják az egyes modelleket. Ez a vásárló szempontjából azért jó, mert már ránézésre meg tudja állapítani: a sima, mattfekete fedlappal ellátott és a puha tapintású, bőrszerű borítást kapó modell nem ugyanabba a kategóriába tartozik. A sorozat modelljei egyébként mind ugyanazt az elegáns, vékony házat kapták meg, az alumínium borítás kidolgozottsága magas színvonalú, tapintása kellemesen hűs, ráadásul mindössze 1,6 kilogrammot nyom és csak 2 centiméter vastag, azaz az ultrahordozható kategória egyik versenyzője.

A kategóriában viszont szokatlanul nagy, 13,3 hüvelykes, 16:9-es, azaz szélesvásznú kijelző lapul a fedlap alatt, ami - tegyük a szívünkre a kezünket - a mai modern munkavégzéshez és a multimédiás tartalmakhoz elengedhetetlen méret alsó határa. Az U350-es sorozat kedvünk szerint konfigurálható, kérhetünk bele az arcfelismerő rendszertől kezdve a merevlemezt ütés és esés ellen védő speciális védelemig mindent, amit csak el tudunk képzelni - én pedig pont egy olyan modellt kértem el tesztelésre, amibe a Lenovo szorgos kezű mérnökei mindent belepakoltak, amit csak a munkapad környékén találtak.

A végeredmény egy igen izmos kis notebook lett: a processzora az Intel CULV-családjából érkezik, ami az alacsony áramfelvétel mellett két maggal nyújt csúcsteljesítményt, terheléses tesztem során egy HD-felbontású videó lejátszása mellett harminc fület tartottam nyitva a böngészőben és képet is szerkesztettem a háttérben - az Intel Core Duo  SU7300 a gépbe gyárilag bepakolt 4 GB DDR3-as memóriával megtámogatva simán vette az akadályokat. A kijelzője gyönyörű, élénk színeket produkál, és a LED-háttérvilágításnak köszönhetően sokkal világosabb, mint amit a piacon ebben az árkategóriában kapható versenytársaktól láthatunk.

A gép billentyűzete az IBM/Lenovótól megszokott magas minőséget és kiváló nyomáspontot produkálja, ami a sokat gépelőknek feltétlenül jó hír, hiszen munka közben nincs az az érzésünk, hogy nem nyomtunk volna le egy billentyűt. A kiosztás kissé más, mint amit eddig megszokhattunk: az Enter nincs kint teljesen szélen, mert ott a lapozó gombok helyezkednek el, de ezt hamar meg lehet szokni, a pöcökegér hiánya miatt pedig én soha nem panaszkodtam. A szokásos portok mellett (D-Sub VGA, HDMI, 3 USB, Ethernet, kártyaolvasó) a gép nagy előnye, hogy az akku alatt egy beépített HSDPA-modemet találunk, így nem kell a mobilnetet USB-kütyün hurcolni és esetleg elhagyni valami kávézóban.

Az akkumulátor teljesítménye a gyári ígérethez és az előre telepített Windows 7 Home Premium jóslata ellenére nem éri el a hat órát, de ezt egy ilyen notebook esetében csak a nagyon naiv felhasználók várják el. A normális munkavégzés körülményeit figyelembe véve (WiFi vagy HSDPA-modem bekapcsolva, fényerő felesen, processzor adaptív módban) a gép internetezéssel, letöltéssekkel, irodai alapműveletekkel együtt négy órán át működik egy feltöltéssel, ha nem netezünk, és levesszük a fényerőt, akkor még egy félóra kicsikarható belőle.

Amiben a sorozat csúcsmodellje mindenképpen több, mint amit a konkurencia (és a saját kistestvérei) nyújtanak, azok a mindennapi munkát megkönnyítő, vagy éppen érdekessé tevő apróságok, amire egy ilyen modell esetében joggal számíthatunk. Kezdjük a multi-touchpad névre keresztelt beviteli eszközzel, amin két ujjunkat mozgatva kicsinyíthetjük a dokumentumok vagy weblapok képét, de megemlíthetném az egyik leghasznosabb biztonsági felszerelést, a merevlemez aktív védelmét, aminek köszönhetően ha a macska lelökné a gépet az asztalról, akkor sem sérül a vincseszter: a fejet ebben az esetben ugyanis automatikusan parkolópályára állítja egy szenzor.

Rendkívül jól elszórakoztam a bekapcsoláskor a felhasználót fogadó arcfelismerő rendszerrel is: belenézünk a kamerába (a dolog nem ideális fényviszonyok mellett is működik, bár szürkületben előfordulhat, hogy a kamera nem tud minket beazonosítani) és a rendszer automatikusan a saját felhasználói fiókunkba léptet be, minden úgy és ott van az asztalon, ahol hagytuk.

A gépet Magyarországon kizárólag az USAnotebook.hu forgalmazza, ráadásul egy olyan, újszerű értékesítési modellen keresztül, amivel (egyelőre) csak náluk találkozhatunk. Ha venni szeretnénk magunknak egy bőrborítású vagy hüllőmintás fedéllel szállított ideapadot, akkor tanácsos ellátogatni erre az oldalra, és időpontot foglalni magunknak, mert az üzletben egy szakértő ilyenkor csak velünk foglalkozik, és minden kérdésünkre válaszolva mutatja be a gépet, tájékoztat a konfigurációs lehetőségekről és még egy hideg üdítővel is megkínál, ami nekem speciel nagyon jólesett.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.