Az importfüggésre adható leghatékonyabb válasz: az energiatakarékosság

2010.06.04. 09:31 Módosítva: 2010.06.11. 15:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az energiafelhasználás területén Magyarország elsődleges problémája, hogy nagymértékű az importfüggés, amely veszélyt jelenthet országunk biztonságos energiaellátása szempontjából. A Pro Energia Alapítvány elsődleges célja épp ezért az energiával való ésszerű takarékosság, a megújuló és környezetbarát energiaforrások teljesebb kiaknázásának elősegítése, amelyekkel ez a veszély mérsékelhető.

Növekvő importfüggés- súlyos kockázatok

Magyarország energia importtól való függése folyamatosan nő, amely ellátási kockázatot jelent. Erre a kockázatra az EU szerint is gyakorlatilag egyetlen költség-hatékony megoldás létezik: az energiahatékonyság növelése.

A magas importfüggés  önmagában nem baj. Fontos viszont az energiaellátás biztonsága, ami megteremthető, ha a kockázatok csökkentését tartjuk szem előtt, és ha kiépítik a szükséges olaj- és gáztárolókat.

Biztonságos energiaellátás hatékonyabb felhasználással

Az EU egésze és Magyarország számára is egyértelmű, hogy a következő  évtizedben is a fosszilis energiák – kőszén, kőolaj, földgáz – fogják uralni az energiapiacokat. Hazánk legfontosabb feladata az energiaellátás biztonságának megteremtése. A fosszilis energiák felhasználását két módon lehet eredményesen csökkenteni: az energiahatékonyság növelésével, illetve a megújuló energiák fejlesztésével.

Legnagyobb energiaforrásunk azonban az lehet, ha az energiát hatékonyan használjuk fel már a háztartásokban, otthonokban is. Erre jó lehetőség nyílik a különféle innovatív, új technológiai megoldások segítségével. Az energiahatékonyság gazdaságosan fokozható többek közt a meglévő épületek, lakások korszerűsítésével, és az ésszerűbb, figyelmes energiafelhasználással is, melyekkel nem csak az ország biztonságos energiaellátását segítjük, de spórolhatunk, csökkenthetjük energia számláinkat is.

A Pro Energia Alapítvány

elsődleges célja az energiával való ésszerű takarékosság, a megújuló és környezetbarát energiaforrások teljesebb kiaknázásának elősegítése az ország elé kitűzött célok elérése érdekében. Az alapítvány további célkitűzése a tudatos energiafogyasztói társadalom létrejöttének sokoldalú elősegítése.
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.