Amatőr eszközök – profi eredmény

2010.10.12. 10:42 Módosítva: 2010.10.12. 10:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Külföldi üzleti utak során sokszor lehetőség nyílik arra, hogy ne csak a szakmai kötelességeknek tegyünk eleget, de az adott városból, országból is ízelítőt kapjunk. Sajnos, tényleg csak ízelítő: mivel nem vakációról van szó, a feszített időbeosztás csak néhány óra városnézést enged meg. Ilyen esetekben bizonyulnak hasznosnak a kisebb, kompakt fényképezőgépek, amik akár zakó zsebében is elférnek. Ám utunk végeztével előfordulhat, hogy azzal kell szembesülnünk, néhány fénykép mégsem sikerült olyan jól, mint azt terveztük. Persze, ha igazán jó képekkel szeretnénk büszkélkedni, akkor digitális tükörreflexes géppel kell nekivágni az útnak – hangzik jogos a válasz. De tényleg nincs kompromisszum kompakt és DSLR fényképezőgép között?

Egyre több olyan fényképezőgép jelenik meg a piacon, ami ezt az űrt kívánja betölteni: digitális tükörreflexes készülékekre jellemző csúcsminőségű fényképek egy felhasználóbarát, kompakt kivitelben. A hagyományos DSLR gépekkel összehasonlítva a nagy különbséget a „tükör nélküli” kialakítás jelenti, mellyel a ház mélysége, akár 2,5 cm is lehet. A kategória egyik megalapítójaként a SONY élen jár ezen gépek fejlesztésében. Nemcsak számos cserélhető objektívet lehet a kamerára szerelni, de az NEX-3 és az NEX-5 fényképezők full HD videók készítésére is alkalmas. Az már csak luxusszámba megy, hogy a NEX-5 erős, de könnyű magnézium háza által a világ legkönnyebb és legkisebb, cserélhető objektíves készülékévé emeli.

Viszont ha jobban szeretjük a dedikált eszközöket, akkor a videokamerák között is megtalálhatjuk azokat a készülékeket, amik már ugyan méretüket tekintve kicsik, tudásuk viszont már a profi kamerákhoz közelít. A NEX VG10E készülék a világ első amatőr, cserélhető objektíves kamerája. Ha már a fényképezőgépek és a videokamerák kapcsán is a Sony NEX-eket hoztuk példának, fontos megjegyezni, hogy a cserélhető objektív mindkét készülék esetén ugyanazt a bajonettet használja, vagyis nagyfokú átjárhatóság van a két készülék között. Ha tehát üzleti útra mind a fényképezőt, mind videokamerát magunkkal vinnénk, elég csak az egyik készüléket választani, így a bőröndben is több hely marad.

További információ

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.