Egy portál a frissdiplomásokért

2010.11.04. 11:39 Módosítva: 2010.11.05. 16:07
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ami az elhelyezkedést illeti, a pályakezdők helyzete sohasem volt könnyű. A munkakeresés természetesen könnyebb felsőfokú végzettséggel: a diplomával rendelkezők - megfelelő gyakorlat és nyelvtudás birtokában – jobb helyzetből indulnak a munkaerő-piaci versenyben. Ugyanakkor a diplomás fiataloknak sem sétagalopp a megfelelő állás megtalálása. Segítségükre lehet a januárban, uniós támogatással indult diplomantul.hu portál, amely kifejezetten a frissdiplomásoknak nyújt szolgáltatásokat az elhelyezkedés és karriertervezés megkönnyítésére.

A fiataloknak már az egyetemi, főiskolai évek alatt érdemes készülniük arra, hogy oklevelüket megszerezve munkavállalóként is meg kell állniuk a helyüket egy igen komoly versenyben. A tudatos karriertervezés célja, hogy a frissdiplomás minél erősebb „versenyzőként” szállhasson ringbe álmai állásának elnyeréséért. Sokat hangoztatott nagy igazság, hogy a szakmai tapasztalat és a használható nyelvtudás a munkaadók szemében aranyat ér, de mivel lehet még keresettebbé válni a munkaerőpiacon?

Kell egy jó önéletrajz!

Egy jól összeállított önéletrajz az első lépés egy állás elnyeréséhez, ám amennyire könnyűnek tűnik ez, annyira bonyolult is. Pályázatunk megírása előtt át kell tanulmányoznunk az álláshirdetést, át kell gondolnunk szakmai, iskolai múltunk jelentősebb eredményeit, ami vonzóvá tehet a munkaadó előtt. Érdemes készíteni egy általános cv-t, ami nem kifejezett egy pozícióra íródik, hanem amit állásoldalak vagy fejvadász cégek önéletrajzi adatbázisába szánunk. Amikor azonban konkrét ajánlatra jelentkezünk, nézzük meg, mi az elvárás és ehhez igazítsuk a hangsúlyokat. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem boldogulnak az önéletrajz megírásával vagy bizonytalanok abban, hogy vajon megfelelő anyagot sikerült-e összehozniuk. Nekik segít a diplomantul.hu ingyenes szolgáltatása, a CV Guru. Egy szakember várja az cvguru@diplomantul.hu e-mail címen azok önéletrajzait, akik szeretnék, hogy egy profi is átnézze cv-jüket.  A CV Guru 3-5 napon belül visszaküldi a javaslataival, észrevételeivel kiegészített válaszlevelét.

Ötvözni az érdeklődést és a tudást

A megfelelő foglalkozás kiválasztásához tisztában kell lennünk érdeklődésünk mellett a képességeinkkel és a lehetőségeinkkel is. Akkor lehetünk sikeresek, ha e három ismérv ötvözete adja meg az elhelyezkedés irányát. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy milyen foglalkozás passzolna leginkább hozzájuk. Ők erre a kérdésre találhatják meg a választ a diplomantul.hu Foglalkozásválasztó tesztjével. A kérdéssorok kitöltése utat mutat a frissdiplomásoknak, hogy milyen pályán érdemes elhelyezkedniük érdeklődésük, kompetenciáik és végzettségük alapján.

Lehetőségek feltérképezése

Frissdiplomásként fontos tisztában lenni a végzettség adta lehetőségekkel, tehát azzal, hogy az adott szakterület milyen karrier utakat nyithat meg előttünk. Előfordulhat ugyanis, hogy nem veszünk észre olyan álláshirdetéseket; nem számolunk olyan pozíciókkal, munkakörökkel, amelyek pedig testhezállók lehetnek számunkra.  A diplomantul.hu Szakok karrierlehetőségei rovata segítség lehet a jó irány megtalálásában, hiszen 110 szakról mutatja be a képzés alatt megszerezhető tudást, valamint, hogy az adott képzettséggel milyen állások célozhatók meg.

Kattintson frissdiplomásoknak szóló további szolgáltatásokért! >>>

A portál az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

   
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.