Nem tudod mi fán terem a klímavédelem?

2010.11.08. 14:23 Módosítva: 2010.11.17. 16:03
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ciki...

Egyre többet hallani a szavakat, fenntartható fejlődés, éghajlatvédelem, energiatakarékosság, tudatos fogyasztás. Ezért volt tavaly január, február környékén a nagy izgalom. Na és hogy ki volt az elindítója? Na ná, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége!

Arra gondoltak itt az idő, hogy Magyarország sereghajtóból seregvivő legyen, így kanyarintottak egy éghajlatvédelmi törvénytervezetet és most ideje lesz lassan előszedni, hogy végre mindenki rábólinthasson. Melyek legjellemzőbb vonásai?

Mindenki számára hozzáférhető zöldberuházások, zöld gazdaság, társadalmi igazságosság!

Kis hazánk sajnos súlyosan fosszilis energia függő, ennek következtében, elég egy kósza hír, hogy nem kapunk több földgázt, s milliók rohannak egymást taposva, hogy megvegyék a legkorszerűbb villanyradiátorokat. Persze akciósan...

Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor ez a helyzet elegánsan megoldódik, hiszen a magyar éghajlatvédelmi törvény az üvegházhatású gázok 40 %-os csökkentését irányozza elő 2020-ig, 2050-ig pedig 80%-os csökkentését, igaz mindkettőt az 1990-es bázisévhez képest.

Ennek eléréséhez csökkenteni kell az energiapazarlást, növelni kell a megújuló energiaforrások felhasználását és az energiahatékonyságot, aminek következtében csökken a külföldtől való energiafüggőségünk.

Társadalmi vonatkozásban nem kell a világpiac kénye-kedvének kiszolgáltatva áremelésektől tartani. A megújuló energiák ugyanis stabilan és helyben rendelkezésünkre állnak. Ezek a nap, a szél, víz, a földhő, a biomassza.

Ha ennyi lehetőségünk van, akkor miért terhelnénk környezetünket és szervezetünket azzal a sok káros anyaggal, amit a fosszilis energiatermelés eredményez? Tisztább környezet, levegő. Ki ne szeretné ezt?

A 'zöld' iparág, rengeteg új munkahelyet teremt (szakmunka gyártás és üzembe helyezés során, beszállítói hálózat). Gondolom ennek előnyeit nem nagyon kell ecsetelni. A rendszeres jövedelem nemcsak az ember pénztárcájára és életkörülményeire, hanem fizikai és szellemi egészségére is kedvező hatással van.

Az életmódváltás nagyon is frissítő dolog, ebben az egyszerre felgyorsult, mégis ellustult világban. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a klímatörvény elfogadása egyben egy új vagány életstílus megteremtését irányozza elő, ahol a megújuló energiák használata nem luxus, a környezettudatos nevelés és viselkedés a normális, ahol a környezetvédelmi szempontokat automatikusan figyelembe veszik a döntések meghozatalakor, ahol a helyi vállalkozások életképesen és fenntartható módon működhetnek, ahol a zöldpiac reális perspektívát jelent egy magyar üzletember számára, s ahol ezek által csökken a társadalmi feszültség.

Az igazán előrelátó vállalkozás a lehető leghatékonyabban működik, a fel nem használt fosszilis energiának megfelelő kvótát értékesíteni tudja a kvótapiacon. Melynek keretében, azok a vállalatok, fogyasztók, melyek saját kapott (átlagos szintű) kvótáiknál több fosszilis energiát fogyasztanak, kvótavásárlásra kényszerülnek. Összességében csökken az ország által felhasznált fosszilis energia mennyiség. Ehhez a kitűnő üzleti lehetőséghez a pénzügyi alapok megteremtésére is szükség van, ezért az MTvSz egy visszatérülő alapból nyújtana 100%-os kamatmentes kölcsönt a lakosság, a kis- és középvállalkozások, valamint a közintézmények számára, akik korszerűsítéssel, megújuló energiahasznosítást célzó beruházásokkal szeretnék csökkenteni energiafelhasználásukat. A kölcsön visszafizetésének garanciája pedig maga a beruházás eredményeként jelentkező megtakarítás.

Klímatörvény a fenntartható társadalomért - éghajlatvédelem, zöld gazdaság, fenntartható társadalom. Nézz Te is utána, hogyan segíthet Neked!  www.klimatorveny.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.