Dömötör
-1 °C
14 °C

Sikeres az első Magyarországon, őssejtbankban tárolt őssejttel végzett beültetés

2010.12.21. 14:18 Módosítva: 2010.12.21. 14:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A most 22 hónapos kislány két hónapja, Miskolcon esett át a sikeres beavatkozáson. A beültetett őssejt – melyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra – a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott.

A műtéten átesett 22 hónapos kislánynál 2009 decemberében diagnosztizáltak leukémiát. Az ezt követően elkezdődött és a súlyos fertőzések miatt többször megszakított kezelés több mint fél éven át tartott, ám nem vezetett eredményre. A kislány testvérének köldökzsinórvéréből vett őssejtek ugyanakkor reményt adtak a gyógyulásra. Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában, a Krio Intézetben mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták és alkalmasnak minősítették a kezelésre. Az érintett családnak a Krio Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. A transzplantációt a beteg csontvelő teljes kiirtása után 2010. szeptember 29-én végezték el. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe –, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány – kezelőorvosai szakvéleménye alapján – a gyógyulás útjára lépett. Az azóta eltelt két hónap minden reményt megad a gyermek teljes és végleges felépülésére.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. Bár több sikeres hazai beültetés történt az elmúlt években, a miskolci Gyermek Onkohematológiai és Csontvelőtranszplantációs osztályon két hónapja elvégzett életmentő műtéthez használtak fel először Magyarországon, privát sejtbankban tárolt őssejteket.

A Krio Intézet anyavállalata, a FamiCord Group, Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózata, mely az első hazai beültetéssel immár öt sikeres beavatkozáshoz tárolt és készített elő őssejtet Közép-Kelet Európában.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.