2011.02.01. 16:21 Módosítva: 2011.02.24. 15:15
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Budapesti Kongresszusi Központ, 2011.május 08. Vasárnap este 8 óra.

A Ragyogj! sztárja Magyarországon – David Helfgott május 8-án Budapesten ad koncertet a Budapesti Kongresszusi Központban.

David Helfgott neve talán csak a klasszikus zenét alaposan ismerők számára cseng ismerősen, de ha azt mondjuk, az ő életéről készült a Ragyogj! (Shine) 7 Oscar-díj-ra jelölt film, akkor már sokan tudják, ki is ez a virtuóz ausztrál zongoraművész.

Élettörténete megihlette az ausztrál Scott Hinks filmrendezőt, 1996-re készült el a Shine (Ragyogj!) című film, mely 1997-ben 5 Golden Globe és 7 Oscar-díj jelölést kapott, Geoffrey Rush, a film főszereplője pedig el is nyerte a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe és Oscar-díjat.A Shine bemutatása óta 15 évet kellett a hazai nagyközönségnek várnia David Helfgottra, aki május 8-án Rahmanyinov és Liszt műveiből ad koncertet a Budapesti Kongresszusi Központban.

David Helfgott 1947-ben született Melbourben. Csodagyerekként indult, lenyűgöző képességeket mutatott a matematika, sakk és zene területén egyaránt. Annak ellenére, hogy a világ hazánktól egyik legtávolabbi pontján élt és él, de igen erős szál fűzi Magyarországhoz, ugyanis egyik első tanára, aki 17 éves korában felfedezte tehetségét és betegsége alatt is bízott visszatérésében, a magyar származású zongoraművész, Bartók Béla és Weiner Leó tanítványa, Bálint Alice volt. Helfgott 19 évesen Londonban folytatta tanulmányait a Royal College of Music-ban, játékstílusát, virtuozitását Horowitzéhoz hasonlították. Egyik koncertje után, ahol Rahmanyinov 3. zongoraversenyét adta elő, idegösszeroppanást kapott.

Az 1970-es évek elején betegsége miatt visszatért Ausztráliába, ahol több mint 10 évig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy nagyszerűen induló karrierjének vége szakadt. Régi tanára, Bálint Alice (Alice Carrard) volt az, aki gondoskodott róla, hogy megfelelő pszichiátriai kezeléseket kapjon, és betegsége alatt is zongoraórákat adott neki.

Visszatérésére a zenei világba az 1980-as évek közepén került sor, miután megismerkedett jelenlegi feleségével, Gillian-nel, akinek szeretetével és segítségével Davis Helfgott ismét megtalálta önmagában a zenét, és a világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárjává vált.

David Helfgott-ot, mint Rahmanyinov és Liszt egyik leghitelesebb előadóját tartják számon. Évente csak néhány szóló koncertet ad, ezért is egyedülálló és rendkívüli, hogy Budapesten üdvözölheti őt a klasszikus zenét szerető közönség.

Május 8-án Rahmanyinov és Liszt művei csendülnek majd fel, részben tisztelegve a 2011-es Liszt év előtt.

További információ: www.danubiusmusic.com

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.