Magyar orvosi találmány – de miért nem rögtön Amerika a cél?

2011.04.08. 15:41 Módosítva: 2011.04.11. 15:19
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy ritkaságszámba mennek az olyan cégek, amelyek egy magyar szabadalommal elsőként a hazai piacon jelennek meg, a tulajdonosai is magyarok, a gyártási technológiát is itthon fejlesztették ki, sőt a gyártás sem került „idegen” kezekbe. Találtunk ilyen vállalkozást, mégpedig a Sensolite fényágyakat forgalmazó Polárium Kft-t, melynek ügyvezető igazgatója Klein Péter beszélt az eddig elért eredményekről.

Klein Péter - Polárium Kft ügyvezető igazgatója
Klein Péter - Polárium Kft ügyvezető igazgatója

Miért gondolja, hogy sikeres lehet Magyarországon egy olyan terápia, amelynek úgymond a „kis testévre” már rengeteg családi vagy ismeretségi körben megtalálható, kvázi kézről kézre jár?

Már a kérdés feltevésében is benne van az a szkepticizmus, mely szerint a Bioptron lámpa eredményeit szinte lehetetlen túlszárnyalni! Pedig maga Fenyő Márta biofizikus munkássága a bizonyíték arra, hogy egy feltaláló nem feltétlenül elégszik meg azzal az eredménnyel, amelyet a '80-as évek elején ért el. (A fizikusnő fejlesztette ki az Evolite lámpát, amely később Bioptron néven vált ismerttéa szerk.) Legnagyobb örömünkre Márta nem tétlenkedett az elmúlt évtizedekben sem, éppen ellenkezőleg, újabb célt tűzött ki maga elé: a lokálisan ható kezelés után meg akarta és meg is alkotta a teljes testfelületen alkalmazható polarizáltfény-terápiát, vagyis a fényágyat. Ezzel egyszerre idézett elő minőségi és mennyiségi változást. Én 2007-ben kapcsolódtam ebbe a projektbe, hiszen a csapatommal együtt fejlesztettük ki az eszközt, a munkánk eredményeként pedig egy évvel később elkészült a Sensolite prototípusa. 2009 nyara óta pedig 22 gyógycentrum nyílt meg az ország különböző pontjain.

Nem érzi mégis, hogy nagy fába vágta a fejszéjét? Számtalan buktatója lehet egy ilyen vállalkozásnak.

Kétségtelen, hogy nagy feladat előtt állunk: szeretnénk itthon mindenkivel megismertetni ezt az új eljárást, de mi nem mamutcégek kommunikációs büdzséjének nagyságával gazdálkodunk, sokkal csekélyebbek a forrásaink, ezért szeretnénk megtalálni azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a lehető legeredményesebben szólhatunk az emberekhez. A Sensolite esetében még azzal a kihívással is meg kell birkóznunk, hogy a további kutatásainkhoz – amelyekhez nagy reményeket fűzünk – megleljük a financiális forrásokat, amelyeket eddig is saját tevékenységünkből gazdálkodtunk ki.

A gyógycentrumoktól függetlenül lakossági felhasználók saját részre megvásárolhatják?

Igyekszünk mindenkiben tudatosítani, hogy a fényágy egy olyan orvostechnikai eszköz, amelyet nem otthoni használatra fejlesztettünk ki, a kezeléseket jó, ha orvosi konzultáció előzi meg a gyógycentrumokban. Egészségmegőrzés és gyógyulás céljából a kúraszerűen alkalmazott terápia emberek ezreinek életformájává vált, így jobb, egészségesebb életet élnek, mint azelőtt - immunrendszerük, szervezetük működése egy más dimenzióba került. Ezek az emberek szinte már el is felejtették azokat az általános, hétköznapi érzéseket, mint a levertség, kimerültség, fejfájás, mozgásszervi panaszok, stressz, fáradékonyság, egyes vírusos megbetegedések, allergiás panaszok, bőr korai öregedése, bizonyos potenciazavarok és még sorolhatnám.

Ennyi gyógycentrum gyors fejszámolással azt jelenti, hogy minden megyeszékhelyen van legalább egy. Ezek szerint már országos a lefedettségük?

Majdnem. Budapesten jelenleg 7 gyógycentrumban kezeljük a fővárosiakat, valamint az agglomerációban élőket. Vidéken pedig 14 nagyobb városban vagyunk jelen – köztük természetesen megyeszékhelyeken is, de ez nem feltétele a nyitásnak. Pécs, Veszprém, Kaposvár vagy éppen Békéscsaba még szűz területnek minősülnek. Bízom benne, hogy hamarosan az említett városokban is találunk franchise partnereket, akik gyógycentrumot nyitnának – ekkor már valóban országos lesz a lefedettségünk.

Azt tapasztaltjuk, hogy a gyógyítás, egészségmegőrzés terén jártas szakemberek is egyre nyitottabbak erre a terápiára, hiszen már számos kórházban és a Pető Intézetben is használják.

A terápiának igen széles az alkalmazási spektruma. Ez mintha azt sugallná, hogy valami minden bajra való csodaszer. Nem túlzás ez egy kicsit?

Nem lep meg a kérdése, hiszen egy éve még a kétkedéssel találkoztunk nap mint nap, mára azonban a legkülönfélébb gyógyulásoknak köszönhetően az emberek leginkább megérteni akarják az eljárást. Csoda egyébként akkor lenne, ha nem lenne rá magyarázat! A Sensolite-tal az egész testfelületet kezeljük, így a polarizált fény 1 cm mélyen képes a bőrfelszín alá hatolni, eléri a kapilláris erekben keringő vért és az ott található immunitásért felelős sejtek aktivitását fokozva fejti ki jótékony hatását. Vagyis a vérkeringés „felelős” azért, hogy olyan szervekhez és szervrendszerekhez is eljutnak ezek a pozitív hatások, amelyek elérése eddig elképzelhetetlen volt. Vélelmezem, hogy az információkat olvashatta a weboldalunkon, esetleg egy katalógusunk került a kezébe, ebben az esetben pedig nyilván azt is tudja, hogy vannak olyan kontraindikációk, amelyek fennállása esetén nem kezdhető el a terápia. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt egy – másfél év során összegyűlt tapasztalatokból kiderült, mely területeken vagyunk igazán eredményesek, és mely problémákon nem tudunk segíteni legjobb szándékunk ellenére sem. Annak érdekében pedig, hogy a legmagasabb szintű tudományos igényességgel alá tudjuk támasztani a fényágy hatékonyságát, méltán elismert magyar orvosokkal közösen végzünk kutatásokat a Semmelweis Egyetemen, ezek közül folyamatban van jelentős immunológiai eredmények közlése elismert nemzetközi szaklapban.

A magyarázat logikus, de akkor adódik a kérdés, hogy az országhatárokon belüli nyitásokkal párhuzamosan miért nem eveztek azonnal nemzetközi vizekre?

Hadd kérdezzek vissza: nem az lenne az elvárható, hogy egy magyar szabadalmat először a magyarok szolgálatába állítsunk? Egyébként az indulásunk előtt sokan ösztönöztek minket arra, hogy ab ovo Amerikában induljunk, de mi valóban úgy éreztük, hogy először itthon kell sikerre vinnünk a Sensolite-ot.

Ha már a nemzeti öntudatnál tartunk, akkor is felmerül a kérdés, hogy e nagyszerű találmány kapcsán miért nem terjeszkednek külföldre?

Szó sincs arról, hogy nem nyitunk a külpiacok irányába – bár az igaz, hogy a nemzetközi tárgyalásainkról nem bocsátunk ki rendszeresen sajtóközleményeket. A viccet félretéve, tavaly novemberben léptünk a világ nyilvánossága elé, mégpedig Düsseldorfban a MEDICA-n, a világ legjelentősebb orvostechnikai szakkiállításán. Hatalmas volt az érdeklődés, négy nap alatt több százan látogattak el a standunkra! Részben a kiállítás sikerének tudjuk be, hogy azóta is rendszeresen tárgyalunk a potenciális befektetőkkel. Keressük azt a nemzetközi partnert, akinek segítségével a Sensolite hamar, világszerte a páciensek rendelkezésére állhat. De megígérem Önnek, hogy a nemzetközi piacra lépésünkről az Index olvasói elsőként szereznek tudomást!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.