Győzd le a stresszt!

2011.07.19. 13:14 Módosítva: 2011.07.19. 13:31
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A személyre szabott stressz-csökkentő program nem csak az egészségmegőrzésben segít, de a gyógyuláshoz és a teljesítmény fokozásához is hozzájárul.

Gondolta volna, hogy nem csak a feszültség, az alvászavar és a teljesítménycsökkenés mögött állhat a stressz, de akár allergiát, hajhullást és cukorbetegséget is okozhat a tartós stresszes állapot?  Ezen felül szinte minden betegség állapota romolhat, ha nem vezetjük le megfelelően a stresszt.

Miért kell megküzdeni a stresszel?

Aki azt gondolja, a stressz csakis feszültséget okoz, téved. Sokszor olyan alattomosan jelentkeznek a következményei, hogy már csak egy komoly betegség utal arra, hogy túl sokáig hagytuk eluralkodni. Hiszen nem csak a túl sok munka, a többszörös megfelelési- és teljesítmény-kényszer, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is stressz-forrás. Ha nem lépünk ki időben a stressz okozta ördögi körből, a teljesítményünk romlása után betegségek fognak figyelmeztetni minket a megoldás szükségességére.
Ahhoz ugyanis, hogy hosszú, kiegyensúlyozott, minőségi életet tudjunk élni, ugyanakkor viszont megfelelhessünk a kihívásoknak, meg kell találnunk a stresszel való megküzdés optimális módjait. Az Oxygen Medical stressz-csökkentő programja segít visszanyerni az energiát, egyensúlyba kerülni önmagunkkal, megőrizni vagy visszanyerni egészségünket, nyugodt alvásunkat és növelni fizikai és szellemi teljesítményünket. – ismerteti dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa.

A stressz befolyásolja az idegrendszert

A stresszre, a fokozott adrenalin termelésre a szimpatikus idegrendszer gyorsan reagál: beindítja a szapora szívműködést, gyorsítja a légzést, fokozza az izomfeszülést. Korunkra a krónikus, elhúzódó stressz-állapot jellemző. Emiatt zavar áll be a szimpatikus- és paraszimpatikus háztartásban, immunrendszerünk kimerül, gyakrabban  támadnak a fertőzések, csökken a regenerálási képességünk (pl. alvászavar), hangulatunk romlik, fokozódó vagy éppen csökkenő étvágy, gyakran hasmenéses tünetek jelentkeznek. A fokozott izomfeszültség miatt krónikus nyaki- hátgerinc fájdalmak lépnek fel, csökken a szexuális érdeklődés, romlik az intellektuális teljesítmény. Ha ilyen tüneteket érzékelünk magunkon, biztosak lehetünk abban, hogy a stressz minket is „letepert”.
A stressz-csökkentő program hosszútávon stabilizálja az érzékeny szimpatikus-paraszimpatikus működést, tehát ha érnek is minket erős stresszhelyzetek, sokkal jobban tudunk rájuk reagálni és az egészségünk is stabilabbá válik.

Többfrontos támadás a stressz ellen
Ahhoz, hogy a stressz eredményesen és hosszútávon kezelhető legyen, az életmód orvoslás többrétű megoldást kínál. Általánosságban elmondható, hogy heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgás, 2x30 perc izomerő növelés, valamint az ehhez kapcsolódó izomlazító masszázs, a meditálás, a rendszeres étkezés és napirend „hatástalanítja” a szimpatikus idegrendszeri hatást, és mivel csökkenti a stressz hatására termelődő kortizolt, erősíti a paraszimpatikus, „relaxáló” tónust.
Az Oxygen Medical stressz-csökkentő program erre a hosszútávú hatásra alapozva építi fel személyre szabott mozgás-, táplálkozás-, fizikai és lelki relaxációs-terápiáját, sőt, amennyiben feltételezhető, hogy a stressz már az egészségünket is befolyásolta, úgy az orvosi kezelés eredményei is beleépülnek a programba. A rendszeres kontroll, az ismételt felmérések, a folyamatos életvezetési tanácsadás pedig abban segít, hogy a rohanó hétköznapokban is megtaláljuk az egyensúlyt.

www.oxygenmedical.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.