Álomfőnök – Főnökálom

2011.09.07. 16:31 Módosítva: 2011.09.07. 16:33
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Milyen a jó főnök az állásváltók szerint?

A profession.hu, Magyarország vezető állásportálja vállalta, hogy utánajár annak, milyen az ideális főnök, milyen elvárásai vannak a portál látogatóinak vele szemben. A nem reprezentatív kutatás eredményei alapján kijelenthető: az objektív tulajdonságok számítanak igazán fontosnak.

A portálon 2 héten át zajló kutatás online paneles lekérdezést alkalmazott, a minta pedig 371 fős volt. A kérdőívet kitöltők többsége nő (60%), 18 és 50 év közötti, városi illetve fővárosi (52% budapesti lakos), felsőfokú végzettséggel rendelkező, és éppen munkahely-váltás előtt áll.

A kutatás eredményeként levonható legfőbb következtetés: a főnök szakértelme a legfontosabb az alkalmazottaknak. A válaszadók 87%-a ezt jelölte be ugyanis legfontosabb főnöki tulajdonságnak. A megfelelő hozzáértés olyan tulajdonságokat előz meg a válaszadók preferenciarendszerében, mint a reális és tárgyilagos értékelés (77%), készség az oktatásra és fejlesztésre (67%) valamint képesség a munka és a személyes kapcsolatok szétválasztására (67%).

Az eredmények között érdekességnek számít, hogy a munkavállalóknak legkevésbé a főnök által tanúsított empátia a fontos. Csupán a kitöltők 41%-a nyilatkozott úgy, hogy ez fontos tulajdonság lenne számára a főnökét illetően. A kreativitás és annak elismerése is hasonlóan kevésbé rangos helyen szerepel az alkalmazottak preferencia-sorrendjében.

A kutatás a legbosszantóbb tulajdonságokat is vizsgálta. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy a válaszadókat leginkább az zavarja, ha főnökük szakmailag alkalmatlan feladata elvégzésére. A kutatás eredményéből az is kitűnik, hogy ez a férfiakat jobban bosszantja mindez, mint a női válaszadókat.

Összességében elmondható, hogy jelenlegi főnökök készségei és képességei elmaradnak az alkalmazottak elvárásaitól, s a legnagyobb hiányosságok az ösztönzés és az emberi kapcsolatok építése területén jelentkeznek.

A Profession.hu oldalról

A Profession.hu Magyarország leglátogatottabb és leghatékonyabb online toborzási megoldásszállító oldala, ahol magyar vállalkozások és multinacionális cégek álláshirdetései találhatók meg, a pályakezdőtől a felsővezetői pozícióig. Adatbázisa több tízezer friss önéletrajzot tartalmaz.

A Profession.hu állásportált a Sanoma Budapest Zrt. Újmédia-divíziója gondozza.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.