Az infarktus megelőzhető - szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja

2011.09.19. 10:59 Módosítva: 2011.09.19. 12:35
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Naponta 70 honfitársunkat éri hirtelen szívhalál. Döbbenetes tények, amelyek ellen Ön is tehet: szűréssel és életmódváltással.

A stressz lassan rombol

Naponta érzi a stresszt? Túlhajszolt, feszült, szinte az egész napját a monitor előtt tölti? Ha igennel válaszol, Ön valószínűleg menedzser életformát él, így jellemző Önre a napi 10-12 órás folyamatos, felelősséggel járó munka, melynek szinte egyenes következménye a már akár 35-40 éves korban jelentkező szívbetegség.

Folyamatos stresszhelyzetben ugyanis nő a szimpatikus vegetatív idegrendszer aktivitása, valamint bizonyos stresszhormonok szintje is, melyek többek között emelik a vérnyomást, a vércukorszintet, és a pulzust. Ezek egyenként is a szív- érrendszeri betegségek önálló rizikófaktorai. A gyakori stressz helyzetekben élőknél ez a stresszre adott egyébként teljesen normális reakció állandósulhat és olyan betegségeket okozhat, mint például az agyvérzés vagy a szívinfarktus. Éppen ezért érdemes elgondolkodnia az Oxygen Medical szívvédő szűréseinek jelentőségén.

A nők sem védettek

Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, ezért sokáig úgy gondolták, a nők védettebbek a keringési betegségekkel szemben. Ma már a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok.

Néhány évtizeddel ezelőtt a védettség fő oka a hagyományos női életforma volt, ami kevesebb idegen stresszhelyzetet produkált, és nem volt benne jelen a dohányzás, a nagy evések, a több műszakos munka. Ma ezek a minták ugyanúgy jellemzőek a nőkre, mint a férfiakra, azonban a nők védettségéről szóló elmélet miatt sokkal ritkábban diagnosztizálják náluk a szív- és érrendszeri betegségeket. Vagyis mind a betegnek, mind az orvosnak feltétlenül gondolnia kell a szükséges kivizsgálásokra: a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint ellenőrzésére, valamint a rendszeres kardiológiai szűrésére.

A halálos négyes kivédhető

A halálos négyesnek is nevezett metabolikus szindróma a mozgáshiány és túlzott táplálkozás miatt alakul ki. Az elhízás, a magas vérnyomás, a magas a vérzsír- és a vércukorszint az infarktus előszobái, amelyek feltétlen kezelést igényelnek. Ha már megkaptuk a szív- és érrendszeri betegségeket, ritkán lehet tökéletesen meggyógyítani, onnantól állandó kezelésre van szükség. Azonban a már kialakult betegség esetén is fontos lenne az életmódváltás. A statisztikák szerint az infarktuson átesett emberek közül azoknak, akik nem változtattak az életmódjukon, fél év múlva háromszor nagyobb volt a visszaesés kockázata, mint azoknak, akik abbahagyták a dohányzást, mozogtak és megfelelően táplálkoztak. Éppen ezért lenne döntő jelentőségű a megreformált életmód és a veszélyeztetettek kiszűrése.

Ha Ön is belátja, hogy lépnie kell a korai szívbetegségek elkerülése vagy a már kialakult problémák kezelése érdekében, vegyen részt az Oxygen Medical szívvédő szűrésein, és építse fel az önmaga számára optimális életmódot az Életmód Orvoslás segítségével!

NYÍLT NAP AZ OXYGEN MEDICAL ÚJPESTI ÉS NAPHEGYI KÖZPONTJAIBAN SZEPT. 24-ÉN, 10-17 ÓRÁIG – A SZÍV VÉDELMÉBEN. Bejelentkezés: Naphegy: 06 (1) 780 0459, Újpest: 06 (1) 799 7986

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.