Környezetbarát elektromos energia?

2011.09.27. 14:22 Módosítva: 2011.09.27. 16:00
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A háztartásokban, otthonainkban használt elektromos energia forrásáról eddig nem sokat tudtunk, csupán annyit, hogy vegyesen származhat hazánk egyetlen atomerőművéből, Paksról, vagy az ország valamelyik gáz- vagy széntüzelésű erőművéből. Áramhasználatunkkal tehát – még ha közvetett módon is – nagy valószínűséggel mi is szennyeztük a környezetet. Idén ősztől azonban már olyan áramot is választhatunk, aminek termelése során nem keletkezik sem nukleáris hulladék, sem légkört szennyező égéstermék: a Zöld Tarifával kínált energiát ugyanis megújuló energiaforrásokkal termelik meg.

A modern életvitel környezetszennyezéssel jár, de szerencsére sok, életünkhöz fűződő szennyező tevékenységnek van tiszta, vagy kevésbé szennyező alternatívája. Városban autó helyett választhatjuk a kerékpárt, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedést. Az irodai munkában kis odafigyeléssel és szokásaink megváltoztatásával nagymértékben csökkenthető a felhasznált papír mennyisége. Otthon a mosáskor, mosogatáskor apróbb praktikákat bevetve csökkenthető a keletkező szennyvíz mennyisége, és már olyan mosó- és mosogatószereket is vásárolhatunk, amelyek kevésbé szennyezik élővizeinket.

Az elektromos áram használatakor azonban eddig majdnem biztosak lehettünk abban, hogy sajnálatos módon mi is hozzájárulunk a légkör szennyezéséhez, vagy a nukleáris hulladék mennyiségének növekedéséhez, amikor elektromos berendezéseinket üzemeltetjük. Minél több energiát használunk, annál inkább növeljük az életvitelünkből adódó környezeti terhelést, más szóval ökológiai lábnyomunkat.

De mostantól az ELMŰ–ÉMÁSZ Zöld Tarifáját választva áramhasználatunkat is zéró kibocsátásúvá tehetjük.

TISZTA ÁRAM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKBÓL

A Zöld Tarifával kínált energiát megújuló energiaforrásból termelik meg: ehhez a Hernád folyó természetes, hazai energiáját használják fel. A Hernádon működő vízerőmű a hazai viszonyokhoz képest is kisméretű, így építésekor a természeti környezetet csak minimális mértékben kellett megbolygatni. A vízerőmű működése során nem bocsát ki szennyezőanyagot, gyakorlatilag nincs káros hatással a környezetre, ellentétben a hagyományos hőerőművekkel, amelyek működésük során égéstermékeket bocsátanak ki a légkörbe.

Az ELMŰ–ÉMÁSZ szakemberei szerint a Hernád folyó megújuló energiájának használata a tiszta energia megtermeléséhez csak a kezdet: a jövőben, ahogy nő a Zöld Tarifát választó, tiszta áramot használó fogyasztók száma, újabb és újabb megújuló energián alapuló erőműveket vonnak majd be a növekvő igények kielégítésére. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben nem csak a víz, de a szél és a nap energiájára is számíthatnak a Zöld Tarifát választók.

A Zöld Tarifára váltás nem jár áramszünettel, az átállás alatt az áramszolgáltatás folyamatos. Bevezetésekor sincs szükség elektromos hálózattal kapcsolatos munkára: a tiszta áram ugyanazon a hálózaton érkezik meg a Zöld Tarifát választó háztartásokba, amelyen korábban is érkezett a villamos energia.

A különbség az a megnyugtató érzés, hogy ha Zöld Tarifát használunk, akkor lámpáink, háztartási gépeink, elektromos berendezéseink használatával mi már nem szennyezzük a környezetet, és ezzel is teszünk valamit otthonunkért és a Földért.

BŐVEBB INFORMÁCIÓK ÉS VÁLTÁS ZÖLD TARIFÁRA: www.aram.hu/zoldtarifa

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.