City & Guilds új angol nyelvvizsga

2012.02.10. 10:05 Módosítva: 2012.02.17. 15:18
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A közkedvelt Pitman nyelvvizsga korszerűsített változata

Magyarországon a Pitman nyelvvizsga volt az első olyan nemzetközi vizsgarendszer, amely államilag elismert lett az országban, azaz nemcsak nemzetközi, hanem magyar állami nyelvvizsga bizonyítványt is adott. 2005-től a nyelvvizsga City & Guilds néven működött tovább, de egy ideig csak a nemzetközi piacokon bizonyíthatott. Hat év várakozás után, 2011 novemberében azonban megtörtént, amire sokan vártak: a City & Guilds ismét államilag elismert nyelvvizsga lett Magyarországon.

Az egynyelvű, komplex vizsga felépítésében nem sokat változott, viszont mind a hazai mind a nemzetközi előírásoknak megfelel, és a Közös Európai Referenciakeret hat szintjéhez igazodik. Jelenleg három szinten lehet magyar és nemzetközi bizonyítványt szerezni, a további szintek teljesítéséért nemzetközi tanúsítvány jár. A vizsga négy részből áll: hallás utáni szövegértés, olvasott szöveg értése, írott szöveg létrehozása, beszédkészség mérése. A vizsga során egynyelvű szótár használata megengedett.

A City & Guilds megtartotta azon sajátosságait, amelyeknek népszerűségét köszönhette már korábban is. Az új generációs vizsga továbbra is a gyakorlati, kommunikatív nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt. Nem konzervatív, nem nehézkes, az élő, fejlődő nyelvre fókuszál. A feladatok is életszerűek, a mindennapokat mintázzák. Mindezek összességben átjönnek a City & Guilds stílusán, ami leginkább barátinak nevezhető. Abszolút nem az a „ki kell még olvasnom a következő huszonöt teleírt oldalt, aztán fel is mondom” típusú rendszer, hanem annál sokkal haladóbb.

A nyelvvizsgaközpont segédanyagok tárházát biztosítja a felkészüléshez, könyvek és online feladatsorok formájában. A geekek és a négy fal rabjai otthonról, online tanfolyam keretében is tanulhatnak, mert valljuk be: azt azért kell a háttértámogatás ellenére is.

Cserébe a sikeres vizsgázóra még Malajziában is tisztelettel tekintenek, hiszen a City & Guilds bizonyítványt a világ számos országában - oktatási intézményekben és munkahelyeken is - elismerik. Ideális választás tehát itthon és külföldön egyaránt.


Februárban a City & Guilds csapata a Libra Caféban (1082 Budapest, Kölcsey u. 2.) extra szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket. A hónap folyamán ingyenes próbavizsga lehetőséget biztosítanak a helyszínen, február 29-én pedig vizsgatájékoztatót tartanak. Az esemény igazán különlegesnek ígérkezik, hiszen ekkor személyesen Vincent Smidowicz, a City & Guilds egykori vezető vizsgáztatója tart előadást. Vincent Smidowicz február 27. és március 1. között Debrecenbe, Miskolcra és Szegedre is ellátogat, ahol a Katedra Nyelviskolákkal közös szervezésű előadásokra várják az érdeklődő angol tanárokat.

Bővebb információ diákoknak a www.cityandguilds.hu/diak, tanároknak a www.cityandguilds.hu/tanar weboldalakon.


City & Guilds szintek    Magyarországon akkreditált szint
Achiever - B1    B1 - Alapfok (komplex)
Communicator - B2    B2 - Középfok (komplex)
Expert - C1    C1 - Felsőfok (komplex)

Az 1878-ban alapított brit City & Guilds az egyik legismertebb cég nemzetközi képesítések terén. Központja Londonban van, de több mint 80 országban, 8500 vizsgahellyel van jelen világszerte. Sikeres vizsgázóinak száma a kétmilliót is meghaladja évente. Magyarországon az akkreditált nyelvvizsgákon túl gyermek és üzleti nyelvvizsgákat is kínál az érdeklődők számára.
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.