Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Szökőár fenyegeti Hollandiát

2012.03.27. 14:00 Módosítva: 2012.03.27. 15:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Holland Cunami színházi áldoku. Mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és Magyarország lenne az egyetlen, amely a holland menekülteket befogadja? Mi lenne, ha Hollandiát teljes egészében kitelepítenék és a hollandoknak Magyarországon kellene megpróbálniuk felépíteni új életüket?

Felfogják-e a hollandok, hogy ott kell hagyniuk otthonaikat, javaikat és mindent, amit megszoktak? Mennyire képesek integrálódni a magyar hétköznapokba? Mit szólnak a magyarok a liberális és igényes hollandok érkezéséhez? Vajon kész-e Magyarország minderre? Ki tudják-e használni a magyarok a katasztrófa adta lehetőséget? Be tudják-e mutatni híres vendégszeretetüket? Sikerül-e ezzel több tiszteletet kivívniuk maguknak Európában? A nézők betekintést nyernek a mai holland és magyar valóságba. Helyzetjelentést kapnak arról, hogy hogyan gondolkodnak a hollandok a magyarokról, az EU-ról és a keleti bővítésről. A közönség közelről tapasztalhatja meg a történet során felötlő emberi problémákat, fiktív sorsokat. Belevonódik a valóságból születő emberi mesébe.

Mit jelent menekültnek lenni? Mennyire meghatározó a nemzeti identitás? Mit kell feladni, ha be akarsz simulni? Mit kell feladni, ha be akarsz fogadni? Mit nem lehet feladni? Az ál-katasztrófa forgatókönyv segítségével a SPACE rávilágít a két ország sajátosságaira. A Holland Cunami kísérlet a nemzeti identitás és az annak elvesztésétől való félelem feltérképezésére. Az előadás az „Új-Európa” országainak imázs-problémájára és a „Nyugat” önteltségére világít rá finom és poétikus módon. Összetett társadalompolitika emberi léptékre bontva. A Holland Cunami nem tudományos igényű tanulmány, sem pedig politikai pamflet. Mindössze egy lázas gondolatmenet sok öniróniával.

Koncepció / Concept: TG SPACE
Előadják / With: ARDAI Petra, Luc van LOO, SCHERMANN Márta
Videofelvételen közreműködik / Special guest on the video: HAJÓS András (média személyiség), THURÓCZY Szabolcs (színész), Pieter HILHORST (publicista), Joris IJZERMANS (katasztrófaspecialista)
Hollandok Hollandiában: a HOEKSTRA család, a TIMMERMANS házaspár, Duro TOOMATO,
IDÉFIX diákház, Anil JAGDEWSING és Bas JILESEN, Klaas WAGENAAR, Seher SBORUCU.
A legéndi hollandok: Tonnie & Dianne HOBBELEN és Árpád MATULA

Szöveg / Text: SOLYMOSI Bálint, ARDAI Petra
Kutatás / Research: BABARCZY Eszter
Hang / Sound: Luc van LOO
Videó / Video: Marloeke van der VLUGT, Ernst SÜSS
Dramaturg / Dramaturge: VERESS Anna
Technikai munkatárs / Technical contributors: Ernst SÜSS, Luc van LOO
Fordítás / Translation: BÜKI Dóra
Magyar producer / Hungarian producer: TALLÓ Gergely, MŰHELY ALAPÍTVÁNY
Holland producer / Dutch producer: TG SPACE

A Holland Cunami a SPACE és a Műhely Alapítvány együttműködésében jött létre.

Támogatók / Sponsors: LOW Holland-Flamand Kultfeszt, Nederlands Fonds voor de Podium Kunsten+, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Flórián Műhely – Mozgó Ház Alapítvány, OKM, Artus, Független Színházak Szövetsége, Webstar, a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.

http://www.tgspace.nl/

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.