Múzeumok Éjszakája – ne maradj le!

2012.06.12. 08:36 Módosítva: 2012.06.14. 09:16
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Június 16-án estére és éjszakára nehezen találhat jobb programot, mint a tizedik Múzeumok Éjszakája. A hajnalig tartó bulira mindössze 1.500 forint a jegy:  ezért a pénzért hol kaphat ennyi mindent?

Idén immár tíz éve lesz, hogy egy júniusi éjszakán hajnalig tartanak nyitva a múzeumok és fogadják a kultúrára és szórakozásra egyaránt éhes közönséget. Június 16-án több száz vidéki és közel száz budapesti helyszínt kereshetnek fel a látogatók, akik ilyenkor élnek azzal a lehetőséggel, hogy egyetlen estén több gyűjteményt, számos helyszínen pedig külön erre az alkalomra szánt érdekességet tekintsenek meg.

A szerény kezdetek után minden évben rekordot döntött a kulturális tárca legnagyobb rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája. 2003-ban még csak néhány ezer látogatója volt, az utóbbi néhány évben viszont minden egyes alkalommal több százezer ember tüntette ki érdeklődésével a nyár legnagyobb kulturális rendezvényét. Idén a fővárosban 95 jelentkező 104 helyszínen, vidéken pedig 132 jelentkező 181 helyszínen kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a kultúrára és szórakozásra vágyóknak.

A lehetőségek tárháza rendkívül sokrétű. Az esemény egyik meghatározó programjaként a Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincse, a Raffaello Santi festette Esterházy Madonna „látogatást tesz” a fertődi Esterházy–kastélyban, s a múzeumi éjszakán kiállításra kerül a kastély pazarul helyreállított emeleti dísztermében.  Baján múzeumi boszorkányszombat lesz, Kunszentmártonban a börtönélet és a betyárvilág emlékeit hívják életre, Nyíregyházán retro programok várják a látogatókat, de rendkívül színes forgatagra számíthatnak a látogatók Székesfehérváron, Pécsen, Gödöllőn, Esztergomban és Szolnokon is. Mindenütt több mint tíz helyszínen várják az érdeklődőket a legkülönfélébb programajánlattal a kicsiktől a legnagyobbakig.

Az egyes múzeumok programja igen eltérő időben kezdődhet és érhet véget, de 18-24 óra között minden helyszínen vannak események. A rendezvénysorozat részletes programját a www.muzej.hu weboldalon érhetik el, illetve a budapesti programokhoz a Fidelio magazin külön ingyenes mellékletet jelentet meg.

Budapesten ez a rendezvény is egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőttnek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.