Hogyan százszorozhatod meg a pénzed?

2012.09.19. 15:47 Módosítva: 2012.09.19. 15:53
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Sokféle lehetőséget rejtenek a nemzetközi pénz- és tőkepiacok az élelmes, türelmes vagy éppen szerencsés befektetőnek arra, hogy akár rendkívüli összegeket keressen. A trükk „csak” annyi, ki kell találni, mi lesz holnap, a jövő héten, egy vagy tíz év múlva.

1 dollárból viszonylag egyszerű volt 100 dollárt csinálni az elmúlt 10 évben: egyszerűen Apple-részvényeket kellett vásárolni 2002-ben 7 dollárért és tegnap eladni azokat 700 dollárért. A részvénypiacban, a devizapiacokban, az árupiacokban benne van a lehetőség a hatalmas nyereségekre, de a bukásra is bőven. A Nokia részvényeit 2000 tavaszán, a netbuborék csúcsán 64 euróért lehetett eladni, ma alig érnek többet 2 eurónál. Egy uncia aranyért 10 évvel ezelőtt még csak 350 dollárt kellett fizetni, ma több mint 1700 dollárt. Ér-e majd valamikor 6000 dollárt?
Az S&P–500-as részvényindex 1982 októberében új csúcsra tört, átlépte a 125 pontos határt. Ezzel egy húsz évig tartó felívelés indult meg az amerikai részvénypiacon, amelynek során az index 2000 tavaszára 1550 pontig emelkedett. Most, 12 évvel később 1450 ponton jár az index, karnyújtásnyira a 2000-ben és 2007-ben már elért csúcstól. Kitör-e felfelé az index, s újabb, generációs emelkedés következik, vagy inkább lefordul, s két éven belül ismét a 2009 tavaszán látott 700 pont alatti mélységek felé veszi az irányt?

A piacokon hihetetlen tömegek próbálnak szerencsét különböző befektetési elképzelésekkel vagy elképzelések nélkül, stratégiával vagy stratégia nélkül, hosszú távú nyereségek reményében vagy éppen gyors, egy nap alatt zsebre rakható, kisebb profitot megcélozva. A tőzsdén igenis meg lehet gazdagodni; van, aki szerint szerencse kell hozzá, van, aki szerint jó elképzelések a jövőről, s van, aki szerint kitartó tanulás és fáradságos út vezethet el a sikerhez.

Aki pénzt akar csinálni a tőzsdén, mindennap fel kell tennie a kérdést: mit vegyek, mit adjak el, kell-e egyáltalán csinálni valamit. Mekkora összeget kockáztassak, kiszálljak-e már a nyerő befektetésből, vagy éppen adjak el veszteséggel, hogy ne bukjak még többet? Van-e egyáltalán sikeres, minden körülmények között működő kereskedési stratégia, vagy a kereskedési stratégiát folyamatosan változtatni kell a piaci fejlemények tükrében? Érdemes-e egyáltalán kereskedni, vagy a 90-es években gyümölcsöző egyszerű, "vedd meg és tartsd" stratégia a helyes út?

Ezekre a kérdésekre is próbálnak válaszolni azok a neves, a technikai elemzéssel hosszú évek óta foglalkozó szakemberek, akik részt vesznek előadóként az amerikai technikai elemzők szövetsége, az MTA, az Uniqa Biztosító és a Napi Gazdaság közös, október 4-én megrendezendő konferenciáján.

Ön se maradjon le>>

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.