Jobban fial, mint a párnaciha

2012.10.11. 16:24 Módosítva: 2012.10.12. 11:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Bankbetétből óriási a választék, de mit tegyünk, ha nincs meg a minimálisan elvárt lekötendő összeg? A megoldás egy olyan számla, ahova rendszeresen, akár kis összegben is betehetjük pénzünket, mely lényegesen jobban fial, mint a párnaciha.

Meglehetősen széles a kínálat bankbetétekből a piacon – a néhány hónapos lekötéstől akár az 5-10 éves elhelyezésig számos, az inflációnál magasabb kamatot kínáló ajánlat közül válogathatunk. Akkor sincs aggodalomra ok, ha esetleg még nincs meg az a pénz, amelyet a bankok minimálisan kérnek lekötés esetén, hiszen ma már léteznek olyan megoldások is, amelyek kifejezetten a kis összegű, rendszeresen félretett összegek elhelyezésére szolgálnak – ráadásul lényegesen jobban kamatoznak, mint egy átlagos folyószámla.

„Számos olyan megoldás van a hazai piacon, amely kifejezetten a rendszeres megtakarításokra fókuszál, ám ezek jellemzően hosszú távra szólnak és valamilyen felhasználási célhoz kötöttek (pl.: lakástakarék-pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, stb.). - mondta el Horváth Krisztián, a CIB Bank lakossági üzletágának ügyvezető igazgatója.

A Malacpersely Számla egy hiánypótló termék, amit az is jól mutat, hogy bevezetése óta közel 100.000 ember választotta az egyébként díjmentesen vezetett számlát. A Malacpersely Számlát használó ügyfelek megtakarítási szokásait vizsgálva kiderült, hogy a takarékoskodók 31%-a 35 évnél fiatalabb, közülük is kiemelkednek a fiatal felnőttek, azaz a 27-35 közötti korosztály, akik az összes számlatulajdonos 26%-át teszik ki. Az elemzés szerint ennek a korosztálynak kiemelten fontos, hogy a megtakarítás céltól független legyen, és terveikhez igazodva használhassák fel az összegyűlt pénzt. Amellett, hogy a 30 körüliek használják leginkább a rendszeres megtakarítási számlát, a havonta félretett összeg tekintetében is kiemelkednek: átlagosan 21.570 forintot tesznek félre egy hónapban.

A CIB Bank elemzése rámutat arra is, hogy a rendszeres megtakarításokkal ellentétben a lekötött betétek inkább az idősebb korosztályok számára vonzóak – a betétesek több mint fele ugyanis 56 évnél idősebb. A fiatalabb korosztályok esetében a lekötött betéteket tekintve alacsonyabb arányról beszélhetünk, hiszen a CIB Bankban a magánszemélyek által elhelyezett összes forintbetét mindössze 11%-a kötődik a 30 körüli felnőttekhez.

A Malacpersely Számlára vonatkozó betéti szerződés részletes leírását a CIB Bank Lakossági Üzletágának Általános Szerződési Feltételei tartalmazzák.

Számolja ki Ön is, mennyit kell félretennie, hogy elérje céljait!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.