2012.10.26. 10:31 Módosítva: 2012.10.26. 13:17
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A pénzügyi csoportok között az utóbbi években egyértelműen nőtt a verseny a lakossági ügyfelekért, a legújabb tendenciák szerint a nagyobb intézményi vagyonkezelők mind a prémium ügyfélkör irányába mozdulnak el. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a válság egyik fő tanulsága, hogy az öngondoskodásra hatalmas szükség van, a gazdasági bizonytalanságok miatt azonban a lakosság hosszabb távon nem tud tervezni, a megtakarításait főként biztonságos és rövid távú megtakarításokban tartja. A 2012. október 30-án megrendezésre kerülő Portfolio.hu Öngondoskodás 2012 Konferencián ennek kapcsán arra keressük a választ, hogy miként lehet hatékonyan megszólítani a megtakarítani tudó ügyfeleket és hogyan lehet őket a hosszú távú öngondoskodásra ösztönözni. Külön apropója a konferenciának, hogy az OTP Öngondoskodás Index legfrissebb eredményeit itt láthatja először a nyilvánosság.

Az elmúlt években több felmérés is arra jutott, hogy a magyar lakosság körében érezhetően nőtt az öngondoskodási hajlandóság, azonban egyedi tényezőknek köszönhetően még az egykulcsos adó támogató hatása mellett sem tudott érdemi változás történni a megtakarítási szokásokban. Továbbra is a lakosság nagyobb része nem rendelkezik megfelelő vésztartalékokkal, akik pedig megtehetik, hogy takarékoskodjanak, azok is inkább a biztonságot és rugalmasságot adó rövid távú eszközöket – főleg bankbetéteket - keresik.

Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy jelentős változás történt a lakossági megtakarítások szerkezetében, amikor a magánnyugdíjpénztárakat államosították, erőteljesen lecsökkent a nyugdíjcélú-megtakarítások értéke, a lakosság nagyobb része pedig teljes egészében ki van szolgáltatva az állami nyugdíj-ígérvényeknek. A felmérések szerint a lakosság is tudatában van, hogy kisebb nyugdíjra lehet számítani a jövőben, azonban érezhető elmozdulás az öngondoskodás irányában nem történt.

Kétségtelen tény azonban, hogy mind a lakosság, mind a pénzügyi közvetítőrendszer abban érdekelt, hogy a hosszabb távú megtakarítások emelkedjenek, szükség van tehát egy olyan fórumra, ahol az iparági (bankok, biztosítók, alapkezelők, pénztárak, tanácsadók) szereplők meg tudják beszélni az aktuális tendenciákat, és egy olyan diskurzus indul el, amely növekedést generálhat a szektorban. A Portfolio.hu 2012. október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás 2012 Konferenciája éppen erre vállalkozik, a tavalyi konferencia sikere után ebben az évben az egész napos rendezvény az öngondoskodás jegyében telik. Nem is lehetne erre jobb alkalom október vége, amely hivatalosan is Takarékossági Világnapként ismert, számos országban tartanak ezekben a napokban konferenciákat ebben a témakörben.

Célunk az, hogy a megtakarítási piac döntéshelyzetben lévő szereplőit, magát az iparágat ültessük le egy nagy asztal mellé, ahol többek között interaktív panelbeszélgetések során a legfontosabb kérdésekre a hallgatóság választ kaphat. Például beszélni fogunk arról, hogy mely csoportok lehetnek a végtörlesztés legnagyobb nyertesei, a prémium ügyfelekért folytatott harcból ki kerülhet ki győztesen, milyen termékeket lehet értékesíteni a válság után a magas kamatkörnyezetben. Külön apropója a konferenciának, hogy a rendezvény főtámogatója, az OTP Bank aznap fogja bejelenteni nyilvánosan az OTP Öngondoskodás Index legfrissebb eredményeit.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.